«Συμφιλίωση» με τον θάνατο

Η Τζένη Κόλλια μιλά για το δύσκολο θέμα του «Οιδίποδος επί Κολωνώ» και τον γλυκό τρόπο που το αποδίδει ο Σταύρος Τσακίρης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο Οιδίποδας φθάνει στο Αλσος του Κολωνού, γέρος πια, αναζητώντας έναν τόπο για να αναπαυθεί. Διαισθάνεται πως το τέλος «γαρ εγγύς». Τον συνοδεύει η κόρη του, η Αντιγόνη, και και ζητάει «φιλοξενία» από τους ντόπιους. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, αλλά και τη μικρότερη κόρη του Ισμήνη, ο Οιδίποδας κάνει την ανασκόπηση της ζωής του και προετοιμάζεται για το τέλος που θα έρθει.

Την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, το έργο που έγραψε ο μεγάλος τραγικός μας ποιητής ενώ ήταν 90 ετών -μετά τον «Οιδίποδα Τύραννο»-, τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», θα παρουσιάσει φέτος ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει την προσεχή Παρασκευή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, που «γεννά», αν μη τι άλλο, προσδοκίες για μια παραγωγή που θα συζητηθεί. Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Ημελλος, Δημήτρης Λάλος, Αρης Τρουπάκης, Τζένη Κόλλια αλλά και ο Δημήτρης Λιγνάδης ενδύονται τους βασικούς ρόλους σε ένα έργο που πολύ σπάνια έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε στο θεατρικό σανίδι. Δεν είναι τυχαίο πως από τις τελευταίες φορές που παρουσιάστηκε ήταν το 2002 με τον Γιάννη Βόγλη αλλά και το 1998 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Γιατί όμως το συγκεκριμένο έργο δεν παρουσιάζεται συχνά στα αρχαία θέατρα;

«Είναι αρκετά δύσκολο έργο με ένα βαρύ θέμα, τον θάνατο» εξηγεί στη «δημοκρατία» η ηθοποιός και σύζυγος του Κώστα Καζάκου Τζένη Κόλλια, η οποία υποδύεται στην τραγωδία την Ισμήνη. «Για αυτό και προσπαθούμε να το αποφεύγουμε. Στη συγκεκριμένη παράσταση έχει δοθεί με πολύ γλυκό και συγκινητικό τρόπο από τον Σταύρο Τσακίρη. Ας μην ξεχνάμε πως ο θάνατος υπάρχει παντού. Είναι ένα γεγονός με το οποίο ο άνθρωπο θα πρέπει να συμφιλιωθεί. Δεν λέω πως είναι εύκολο, ούτε πως το έχω κάνει, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Οπως μας λέει η ίδια, η ιστορία της τραγωδίας δίδεται μέσα από τα μάτια ενός περιοδεύοντα θιάσου. Οι ηθοποιοί αρχίζουν την περιοδεία τους με τα κανονικά ρούχα τους, ανεβαίνουν στη σκηνή και εκεί υποδύεται ο ένας τον δικό του ρόλο.
«Σε αυτήν την παράσταση πρωταγωνιστεί το κείμενο. Αυτό άλλωστε ήθελε και ο σκηνοθέτης» συνεχίζει η ηθοποιός, τονίζοντας πως η Ισμήνη, που υποδύεται, είναι «δυνατή και ευάλωτη μαζί. Σίγουρα είναι η κοπέλα που υποτάσσεται και ακολουθεί κατά γράμμα τον νόμο. Πιστεύω όμως πως γενικά οι άνθρωποι που είναι βαθιά υποταγμένοι κρύβουν μια τρομερή δύναμη. Και την κρίσιμη στιγμή μπορεί να κάνουν την έκπληξη».

Ο Οιδίποδας όμως έχει συμβιβαστεί με την έννοια του θανάτου που έρχεται; «Νομίζω πως ναι. Eχω την αίσθηση πως οι άνθρωποι που έχουν κάνει έναν κύκλο στη ζωή τους και έχουν φτάσει σε μια ηλικία είναι λίγο πιο συμφιλιωμένοι με αυτό που έρχεται. Το περιμένουν, για αυτό και προετοιμάζονται, βάζοντας στην άκρη τα πράγματα που τους έχουν βασανίσει».

Η μουσική που έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας εκτελείται ζωντανά από τέσσερις ιεροψάλτες, οι οποίοι βρίσκονται επί σκηνής. Να σημειωθεί πως η νέα μετάφραση του έργου έχει γίνει από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

•Info: Η παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Σπύρου Τσακίρη θα φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 7 και 8 Ιουλίου, και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα