SOS για την επάρκεια φαρμάκων

Η αξία όλων των αποζημιούμενων για το εξάμηνο 2017 θα φτάσει το 1,3 δισ., όταν το «ταβάνι» είναι 973.000.000 €

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα κληθεί να επιστρέψει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία φέτος στον ΕΟΠΥΥ, μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και αναγκαστικών επιστροφών (clawback), μέτρα που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση της υπέρβασης του πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, το παραπάνω γεγονός θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, ενώ παράλληλα απειλεί και τη βιωσιμότητα υγιών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με εκατοντάδες εργαζομένους, που απειλούνται από το φάσμα της ανεργίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία εκτιμά ότι με το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής που έχει δημιουργηθεί είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι του υπουργείου Υγείας που αφορούν τη διείσδυση 40% γενόσημων ελληνικών φαρμάκων στην αγορά αλλά και τη μείωση του clawback στο 30%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η αξία των αποζημιούμενων φαρμάκων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φτάσει τα 1,373 δισ. ευρώ, όταν το «ταβάνι» του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού είναι μόλις 973.000.000 ευρώ.

Τη διαφορά των περίπου 400.000.000 ευρώ καλύπτει, μέσω αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate) και επιστροφών χρημάτων (clawback), η φαρμακοβιομηχανία. Ανάλογη αναμένεται και η υπέρβαση στα φάρμακα των νοσοκομείων, με συνέπεια η βιομηχανία να κληθεί να επιστρέψει σε ετήσια βάση στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία (rebate και clawback) σχεδόν το 1 δισ. ευρώ.

Πρόταση της ΠΕΦ είναι να τεθεί ένα απόλυτο ανώτατο όριο για το clawback, π.χ. όχι πάνω από τα 200.000.000 ευρώ τον χρόνο. Στο μεταξύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας – Πειραιά εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας), αναλώσιμων διαβητικών, ειδών διατροφής.

Οι φαρμακοποιοί είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σε αρκετά προϊόντα οι τιμές λιανικής είναι μικρότερες από τις χονδρικές τιμές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα