Ολη η Γερμανία στα Panama papers

«Πλυντήριο» μαύρου χρήματος! Ιδού ποιοι κουνάνε το δάxτυλο στην περήφανη Ελλάδα

Φοβερές αποκαλύψεις: Στις λίστες οι δύο μάνατζερ της Siemens, 18 (!!!) τράπεζες και διάσημοι αθλητές. Ψάχνουν για πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες που έκρυβαν τα εισοδήματά τους

Η Θέση μας: Για δες ποιοι μιλάνε…

Διαβάστε επίσης:

►Νέες βολές από Καμμένο για Ν.Δ. και Μαρινάκη

►Θηλιά ESM! Δίνει μόνο 6,9 δισ. € από τη δόση

►Επτά τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε τελικά το ΕΣΡ

►«Μπούμερανγκ» η χημειοθεραπεία;

►Βόμβα Αρείου Πάγου στη μονιμότητα

►Μέγα θέμα με τις αντιρρήσεις

►Σ. Καλεντερίδης: Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δύο μάνατζερ της  Siemens και 28 τράπεζες, που διευκόλυναν πελάτες να διατηρήσουν υπεράκτες εταιρίες για ξέπλυμα χρήματος

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Οποια πέτρα σκανδάλου και να σηκώσεις από κάτω θα βρεις στελέχη της Siemens, Γερμανούς επωνύμους (πιθανόν και πολιτικούς) και γερμανικές τράπεζες που ξεπλένουν το χρήμα από τις μίζες που παίρνουν σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό αποκαλύπτεται και από τις λίστες ονομάτων που αγόρασε το Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες και αφορούν τα Panama Papers, τα οποία περιείχαν λεπτομέρειες για οικονομικές συναλλαγές υπεράκτιων εταιριών με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ανάμεσά τους και αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Ζeitung», η οποία πέρυσι είχε αποκαλύψει (σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων) το τεράστιο σκάνδαλο, στη λίστα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι δύο μάνατζερ της Siemens Xανς Γιόαχιμ Κόλσντορφ και Γιούργκεν Ραντόμσκι. Σύμφωνα με τη βαυαρική εφημερίδα, ο Κόλσντορφ κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος της εταιρίας στη Νότια Αμερική, ενώ ο Ραντόμσκι είναι ύποπτος για μεταφορά μαύρου χρήματος στον Παναμά από έναν ελβετικό λογαριασμό.

Εκτός όμως από φυσικά πρόσωπα, το γραφείο Mossack Fonseca είχε δοσοληψίες και με τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες! Σύμφωνα με τη Suddeutsche Ζeitung, σχεδόν όλες οι μεγάλες και μεσαίες τράπεζες της Γερμανίας βοήθησαν αρκετούς πελάτες τους να ανοίξουν ή να διατηρήσουν υπεράκτιες εταιρίες ή να ανοίξουν ανάλογους λογαριασμούς. Ορισμένες μάλιστα, όπως η Commerzbank, η Hypo-Vereinsbank και μια θυγατρική της κρατικής Bayern-LB στο Λουξεμβούργο, έχουν ήδη κληθεί να καταβάλουν πρόστιμα ύψους αρκετών εκατομμυρίων για την ανάμειξή τους. Ορισμένες ωστόσο, που έχουν ξεφύγει, φαίνεται ότι τώρα μπαίνουν και αυτές στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Μεγάλη έρευνα

Από τη μεριά της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (BKA), που έχει πλέον στην κατοχή της τις αποκαλυπτικές λίστες, θα συντονίσει μια μεγάλης έκτασης έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει ποιοι εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ποιοι φοροδιαφεύγουν και αν υπάρχουν άτομα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα ή άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Πάντως, όπως σημειώνει η «Suddeutsche Ζeitung», οι γερμανικές Αρχές δεν θα ερευνήσουν όλους όσοι συμπεριλαμβάνονται στις λίστες, καθώς η απλή ιδιοκτησία μιας υπεράκτιας εταιρίας δεν είναι παράνομη.
Το γεγονός αυτό βέβαια αλλάζει, αν ο ιδιοκτήτης της την έχει χρησιμοποιήσει για παράνομους σκοπούς, όπως είναι η φοροδιαφυγή ή η απόκρυψη εισοδημάτων.

Η βαυαρική εφημερίδα αποφάσισε να μη δημοσιεύσει όλα τα ονόματα, καθώς -όπως αναφέρει- οι συντάκτες της δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν όσοι φιγουράρουν στις λίστες είναι απλοί ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιριών ή τις χρησιμοποιούν για ύποπτες δοσοληψίες και παράνομες ενέργειες.

Κι ο πρωταθλητής  της F1 στη λίστα

Αλλο ένα όνομα που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα είναι γνωστό στους λάτρεις της Φόρμουλα Ενα, καθώς πρόκειται για τον πρωταθλητή Νίκο Ρόζμπεργκ (φωτό), ο οποίος φέρεται ότι έχει κάνει το συμβόλαιό του με τη Mercedes μέσω των βρετανικών Παρθένων Nήσων.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα