Ο Κήπος (του Μεγάρου) βλέπει

Μια διαφορετική εικαστική έκθεση, με 37 έργα από 26 καλλιτέχνες, άνοιξε και περιμένει το κοινό έως τα μεσάνυχτα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Σ ε αυτή την έκθεση δεν βλέπουμε εμείς τον Κήπο, αλλά «Ο Κήπος βλέπει». Η πρώτη παρουσίαση του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Μουσικής, με διευθύντρια την Αννα Καφέτση, άνοιξε χθες τις πύλες της, προσκαλώντας το κοινό σε μιαν αλλιώτικη έκθεση, η οποία φιλοξενείται στα σπλάχνα του πολιτιστικού οργανισμού, την Υπηρεσιακή Αυλή του.

Συνολικά 37 έργα από 26 διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες για τους επόμενους δύο μήνες θα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία του Κήπου, προσφέροντας έτσι στο κοινό τη δυνατότητα να τα ανακαλύψει ανάμεσα σε φυλλωσιές και θάμνους. Πρόκειται για εγκαταστάσεις, κείμενα-γλυπτά, ακόμη και ηχητικά έργα, τα οποία απαρτίζουν μια «φωτεινή» έκθεση, την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει καλύτερα -λόγω της ιδιαιτερότητας των δημιουργών- αφού ο ήλιος έχει πέσει.

«Ο τίτλος της έκθεσης “Ο Κήπος βλέπει” είναι δανεισμένος από τα “Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας” του Οδυσσέα Ελύτη» εξήγησε χθες η κυρία Καφέτση στη συνέντευξη Τύπου. «Σε αυτό τον τίτλο βρήκα μια ευρεία μεταφορά. Μια μεταφορά ότι ο Κήπος ανοίγεται στον κόσμο και βγαίνει από τα όριά του, με λίγα λόγια ξεχύνεται στον χώρο και στην πόλη».

Το βράδυ καλύτερα

Τι ακριβώς θα δούμε στην αυλή του Μεγάρου; Μεταξύ των έργων που σίγουρα θα μας συγκινήσουν είναι η εγκατάσταση της Μάρια Βιρκάλα με τίτλο «Το έβδομο δωμάτιο», η οποία είναι φτιαγμένη από ξύλο, διάφανο και ημιδιάφανο φιλμ και φως. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα διπλό φωτεινό σπίτι, ένα σπίτι το οποίο είναι κρυμμένο μέσα σε ένα άλλο, έργο που μπορεί να απολαύσει κανείς το βράδυ.

«Κάποια έργα από αυτά που παρουσιάζουμε λειτουργούν μόνο το βράδυ λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους, από τις 21.00 μέχρι και τις 24.00» επισήμανε η κυρία Καφέτση. «Κάποια άλλα, πάλι, τα οποία έχουν τρισδιάστατες όψεις ή ήχους, το πρωί μπορεί να τα δει κανείς με διαφορετική ματιά» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και το τρίπτυχο έργο του Ουίλιαμ Κέντριτζ, αλλά και η εγκατάσταση των Χόρχε Γκαλίντο και Σαντιάγκο Σιέρα με τίτλο «Οι διαχειριστές». Ακόμη, θα δούμε δημιουργίες των Ζμπίνιεκ Μπαλαντράν, Νίκου Παπαδόπουλου, Ελένης Πανουκλιά, Ράνιας Μπέλλου, Μαρίας Τζανάκου, Ρένας Παπασπύρου κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα