«Σωτηρία» για τα εγκαύματα με βιταμίνη D

H βιταμίνη D μειώνει σημαντικά την κοκκινίλα και το πρήξιμο του δέρματος έπειτα από έγκαυμα. Οπως διαπιστώθηκε με νέα έρευνα, η βιταμίνη του ήλιου όχι μόνο καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή, αλλά και ενεργοποιεί τα γονίδια που επιτελούν το έργο της αποκατάστασης της επιδερμίδας. Εθελοντές, οι οποίοι πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης D μία ώρα μετά το έγκαυμα, διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο συμπλήρωμα τόσο περισσότερο είχε υποχωρήσει το έγκαυμα 48 ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα της έρευνας, που είναι η πρώτη στο είδος της, δείχνουν ότι η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους ενζύμου στην επιδερμίδα, της αργινάσης 1, η οποία ενισχύει την αποκατάσταση του ιστού έπειτα από βλάβη.

«Διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη από τη βιταμίνη D συνδέονταν με τη δοσολογία» εξήγησε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής Kurt Lu του Case Western Reserve University School of Medicine. «Υποθέτουμε ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην ενίσχυση του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδας, μειώνοντας γρήγορα τα επίπεδα της φλεγμονής» συμπλήρωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός και η ομάδα του δεν περίμεναν ότι σε συγκεκριμένη δόση θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει και τα γονίδια αποκατάστασης του δέρματος.

Η μελέτη

Στην έρευνά τους 20 εθελοντές υπέστησαν ένα μικρό έγκαυμα από λάμπα UV στο εσωτερικό μέρος του χεριού τους. Στη συνέχεια έλαβαν τυχαία άλλοι ψευδοφάρμακο και άλλοι συμπληρώματα βιταμίνης D των 50.000, των 100.000 ή των 200.000.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για 24, 48, 72 ώρες και μία εβδομάδα μετά το πείραμα, και συνέλεξαν δείγματα δέρματος για περαιτέρω μελέτη. Παρά το εντυπωσιακό συμπέρασμα ο καθηγητής Lu υπογραμμίζει ότι στην έρευνα δοκιμάστηκαν πολύ υψηλές δοσολογίες βιταμίνης D, που ξεπερνούν την ενδεικνυόμενη καθημερινή δοσολογία, και ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί από οποιονδήποτε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η λήψη βιταμίνης D των 50.000 καθημερινά για αρκετούς μήνες φαίνεται να προκαλεί τοξικότητα στον οργανισμό! Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το συμπέρασμα της έρευνας έχει επιστημονική αξία που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να οδηγήσει σε ένα σκεύασμα που θα λαμβάνεται με ασφάλεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα