Εξορθολογισμός στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση του πλαφόν των 2.000 κιλοβατωρών, που η υπέρβασή του έφερνε επιβάρυνση έως 70% σε λογαριασμούς

Την κατάργηση του πλαφόν των 2.000 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο, η υπέρβαση του οποίου οδηγούσε σε απίστευτη αύξηση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και συνακόλουθη αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, ένα νοικοκυριό που ξεπερνούσε το όριο των 2.000 κιλοβατωρών επιβαρυνόταν με αυξημένες χρεώσεις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το σύνολο της κατανάλωσης. Ετσι η επιβάρυνση στον λογαριασμό μπορούσε να φτάσει και το 70%!

Με την πρόταση της ΡΑΕ θα εξακολουθήσει να μεταβάλλεται η χρέωση ΥΚΩ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών. Ομως οι καταναλωτές θα πληρώνουν μόνο τη διαφορά που προκύπτει για το υπερβάλλον τμήμα του λογαριασμού, δηλαδή από τις 2.001 κιλοβατώρες και πάνω, και όχι για το σύνολο της κατανάλωσης όπως σήμερα.

Απώλεια εσόδων

Σε αντιστάθμισμα για την απώλεια εσόδων, η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει «προοδευτική επιβάρυνση των πολύ μεγάλων καταναλώσεων ανά τετράμηνο, δηλαδή των καταναλώσεων πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, με αυξημένο συντελεστή, μόνο όμως για το υπερβάλλον».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΡΑΕ Σωτήρη Μανωλκίδη αναφέρεται, επίσης, ότι το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει και τον εξορθολογισμό των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων που αφορά κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (άτομα με αναπηρία, πολυτέκνους, τριτέκνους, ανέργους κ.ά.). «Η πρόταση της ΡΑΕ είναι η περαιτέρω ελάφρυνση των καταναλωτών αυτών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 610.000 οικιακούς μετρητές, με τη δραστική μείωση ή και την απαλλαγή τους από τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, όπως οι ΥΚΩ».

Μέσω των ΥΚΩ επιδοτούνται οι καταναλωτές στα ελληνικά νησιά ώστε να έχουν χαμηλά τιμολόγια, παρότι ηλεκτροδοτούνται από πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για τη διασύνδεση με την Κρήτη, μέσω της οποίας θα περιοριστούν οι δαπάνες για ΥΚΩ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ υποστηρίζει: «Η μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο είναι κάτι που θα προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα υλοποίησης το 2021. Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) είναι στο στάδιο της εκπόνησης οριστικής μελέτης που αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται με τα βάθη για την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα