Συγγνώμη (κατόπιν εορτής) των Σέρβων για τα Σκόπια

Δηλώσεις «μετάνοιας» για την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Σερβία με το όνομα «Μακεδονία» το 1996 έκανε χθες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Αν και κατόπιν… εορτής και χωρίς πρακτικά να αναιρεί τη συγκεκριμένη απόφαση της χώρας του, ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι «η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος. Ολη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Ελληνες».

Πρόσθεσε, δε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας: «Τώρα περιμένουμε εκείνοι (σ.σ.: η Ελλάδα) να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” και τους προσβάλαμε. Τώρα η ΠΓΔΜ ψηφίζει συνεχώς υπέρ του Κοσόβου. Πρέπει να πω ότι είμαστε ανόητοι» υπογράμμισε.
«Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να παίζει κανείς μαζί της. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας γελοιοποιεί» ανέφερε.

Σε σχετικό σχόλιό του, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων αναφέρει ότι μεταξύ των δύο χωρών «υπάρχουν πολύ στενές και βαθιές φιλικές σχέσεις, και απομένει στους πολιτικούς μόνο να τις εμβαθύνουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τρέχον έτος ενδέχεται να επανεξεταστεί η αίτηση ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, η οποία στην πρώτη ψηφοφορία είχε χαθεί για τους Αλβανούς για τρεις ψήφους. Η Ελλάδα τότε απείχε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας τους Σέρβους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα