ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ

Το λάθος με την ανάδειξη της διαφωνίας για τα Σκόπια

Τελικά, το είδαμε κι αυτό! Ηγέτης της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ευαισθησία -υποτίθεται- στα εθνικά θέματα, να εγκαλεί πολιτικό αρχηγό μικρότερου κόμματος και κυβερνητικό εταίρο, επειδή δεν ασπάζεται την… αμβλυμένη ελληνική θέση για την ονομασία των Σκοπίων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να ισχυρίζεται κιόλας ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη επειδή ο Καμμένος είναι εκτός (υποχωρητικής) γραμμής!

Ειλικρινά δεν ξέρω αν του τη σέρβιρε κάποιος «στο φτερό» του Κυριάκου αυτή την μπαρούφα και την ξεστόμισε μέσα στη βιασύνη του να κάνει αντιπολίτευση ή, ακόμη χειρότερα, αν τη σκέφτηκε μόνος του. Σε κάθε περίπτωση, στα Σκόπια θα κάνουν πάρτι…
Χίλιες αφορμές υπάρχουν για να ασκήσει κάποιος κριτική στην κυβέρνηση, και μάλιστα σφοδρή. Οχι όμως επειδή ο ένας εταίρος αρνείται να υιοθετήσει, a priori μάλιστα, μία γραμμή για την ονομασία του γειτονικού κράτους, περισσότερο ρεαλιστική μεν, αλλά πασιφανώς λιγότερο ικανοποιητική για τις εθνικές μας επιδιώξεις.

Σε κάθε κυβέρνηση συνασπισμού, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για μία σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, ορισμένα εκ των οποίων άπτονται και ζωτικών εθνικών συμφερόντων. Θα ήταν ανήκουστο όμως και εντελώς κωμικό αν, ας πούμε στη Γερμανία, ισχυριζόταν ξαφνικά η αντιπολίτευση ότι η Μέρκελ έχασε τη δεδηλωμένη επειδή οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εάν ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή κάποιο επίμαχο ζήτημα και η κυβέρνηση δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Υπό άλλες συνθήκες η συζήτηση προκαλεί μόνον γέλιο, αλλά και ερωτήματα για την κοινοβουλευτική συγκρότηση αυτών που την προκαλούν…

Ειδικότερα, στο θέμα των Σκοπίων η στάση του Καμμένου εξυπηρετεί τις εθνικές θέσεις. Γιατί ακριβώς δείχνει προς τα έξω ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και οποιαδήποτε υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης στη διμερή διένεξη θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος.
Αν θεωρήσουν οι γείτονες ότι είμαστε πανέτοιμοι να τους χαρίσουμε τη σύνθετη ονομασία, είναι βέβαιο ότι δεν θα συναινέσουν ποτέ. Θα ζητούν κι άλλα, γνωρίζοντας ότι η υποχωρητική γραμμή είναι διακομματική… κατάκτηση στην Ελλάδα.

Λάθος, λοιπόν, τεράστιο λάθος η ανάδειξη της όποιας ενδοκυβερνητικής ασυμφωνίας στο θέμα των Σκοπίων προς χάριν φτηνής και ανεύθυνης αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να το καταλάβει και να βρει προσφορότερο έδαφος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Δεν κερδίζονται οι εκλογές καταπλήσσοντας (δυσάρεστα) τον κόσμο της πατριωτικής Δεξιάς…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα