Μαγική «εμπειρία» Βαν Γκογκ

Η τέχνη του Ολλανδού ζωγράφου και η υψηλή τεχνολογία σε ένα μοναδικό υπερθέαμα στο Μέγαρο 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Σε αυτήν την έκθεση η «Εναστρη νύχτα»… ζωντανεύει, το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» γεμίζει με κόσμο και το «Βάζο με δεκαπέντε ηλιοτρόπια» ευωδιάζει. Σε αυτήν τη μοναδική βιωματική εμπειρία του κοινού με τα έργα του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ έχει βασίσει τη μεγάλη επιτυχία της η πολυσυζητημένη έκθεση «Van Gogh Alive – The experience», η οποία έρχεται στην Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο. Η παρουσίαση, την οποία έως σήμερα έχουν απολαύσει περισσότεροι από 10.000.000 θεατές σε όλο τον πλανήτη, θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μήνες στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τι διαφορετικό θα έχει όμως αυτή η έκθεση που θα δει σε λίγο καιρό το αθηναϊκό κοινό;

Σε αυτήν περιλαμβάνονται 3.000 πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες, τα οποία παρουσιάζονται με τη χρήση ενός φημισμένου συστήματος υψηλής τεχνολογίας (Sensory4) όχι με τον καθιερωμένο και συμβατικό εκθεσιακό τρόπο, αλλά προβάλλοντάς τα σε κάθε γωνιά του χώρου! Δηλαδή στους τοίχους, στις κολόνες, στις οροφές ακόμη και στο πάτωμα. Εδώ η τέχνη «συναντά» τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας ένα μοναδικό υπερθέαμα, το οποίο καταφέρνει να «συμπυκνώσει» όλα τα έργα του διάσημου εικαστικού. Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου (περίπου 1.500 τ.μ.), 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας θα συνθέσουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση των έργων στις επιφάνειες αυτές, δημιουργώντας την εντύπωση στον θεατή ότι αυτές οι ρέουσες εικόνες γίνονται ένα με τους ψηφιακούς ήχους.

Ανάμεσα στα έργα που θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό είναι μεγάλα και διαχρονικά αριστουργήματα του Βαν Γκογκ, όπως η «Εναστρη νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ», ο «Εξώστης καφενείου τη νύχτα» καθώς και αναρίθμητες ακόμη δημιουργίες, οι οποίες όχι μόνο αναδεικνύουν το ταλέντο του Ολλανδού αλλά επίσης αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν και πώς αυτές ολοκληρώθηκαν.

«Η έκθεση αποδεικνύει ότι η τέχνη και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρξουν, δημιουργώντας μια δυναμική αλληλεπίδραση των αισθήσεων» επισημαίνει ο Τύπος της Σιγκαπούρης σχολιάζοντας τη μοναδική αυτή διοργάνωση, η οποία δίνει στον θεατή την ευκαιρία να μυηθεί στο καλλιτεχνικό σύμπαν ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών και να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις συναισθηματικές εναλλαγές, την ψυχική κατάστασή του και τη θυελλώδη ζωή του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το «Van Gogh Alive – The experience» είναι η πρώτη παρόμοια προσέγγιση στον χώρο των εικαστικών δημιουργών. Μέχρι σήμερα έχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και την έχουν δει πάνω από 10.000.000 θεατές.

Το στίγμα του θεατή 

Εκείνο που καθιστά την εν λόγω παρουσίαση ακόμη πιο θελκτική είναι πως ο θεατής παρεμβαίνει και ο ίδιος με τη σειρά του σε αυτήν, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται σε έναν τοίχο αφιερωμένο στο facebook και το twitter, και διαχέονται σε όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα