«Καζαντζακικοί» τόποι και τοπία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι τόποι του Νίκου Καζαντζάκη «αποτυπώνονται» στον καμβά. Μια ξεχωριστή ζωγραφική έκθεση, με έργα τα οποία είναι αφιερωμένα στα μέρη που τον ενέπνευσαν και αποτέλεσαν κομβικά «σημεία» στις αναζητήσεις του, εγκαινιάζεται το προσεχές Σάββατο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Ο τίτλος αυτής είναι «Νίκος Καζαντζάκης: Οι τόποι» και αποτελεί ένα εικαστικό αφιέρωμα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα, με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Οι ομορφιές των κρητικών ελαιοδένδρων, οι απόκρημνοι βράχοι στις σκήτες του Αγίου Ορους, τα σταρένια χωράφια της Πελοποννήσου, οι ασάλευτες λίμνες της Ελβετίας, τα ερημικά τοπία του Καυκάσου, η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά καθώς και άλλες ονειρικές τοποθεσίες αποτέλεσαν την «πρώτη» ύλη με βάση την οποία οι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τα σχετικά έργα τους. «Δεσπόζουσα» θέση στο αφιέρωμα κατέχει φυσικά η Κρήτη, ο γενέθλιος τόπος όχι μόνο του συγγραφέα αλλά και πολλών από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό.

Ειδική αναφορά μέσα από τα έργα (πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση) γίνεται και στην Αίγινα, το νησί το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσωπική διαδρομή του. Ως γνωστόν, ο λογοτέχνης, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα το 1931 -μετά τα ταξίδια του στην Ιαπωνία και την Κίνα- επέλεξε για τόπο εγκατάστασής του το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. Το σπίτι, που χτίστηκε στη βορειοδυτική παραθαλάσσια πλευρά του νησιού, αποτέλεσε την πρώτη μόνιμη κατοικία του. Σε αυτό το σπίτι μάλιστα ολοκλήρωσε την έκτη γραφή της «Οδύσσειας».
Ποιοι όμως μετέχουν στην ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση; Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, που «βρέθηκαν» στους ίδιους τόπους περιπλάνησής του με εκείνον χάρη στη ζωγραφική τέχνη είναι οι Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βάσω Τρίγκα, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος. Να θυμίσουμε ότι η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, στην αίθουσα τέχνης του Ιανού, πριν από λίγο καιρό, ενώ μετά την Αίγινα θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Την επιμέλεια έχει κάνει η Ιρις Κρητικού.

• Info: Το εικαστικό αφιέρωμα με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: Οι τόποι» εγκαινιάζεται μεθαύριο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα