Η ΟΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ο αναστοχασμός της Πειραιώς και η παρανόηση με τη διεύρυνση

Συγκρατώ από την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος δύο ενδιαφέρουσες αποστροφές. Η πρώτη ήταν η εξαγγελία προγραμματικού Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων. Δεδομένου ότι ο πολιτικός λόγος του αρχηγού της φιλελεύθερης παράταξης -ειδικά μετά την παγίωση του προβαδίσματος της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις- επιδεικνύει ενδιαφέρουσες πολιτικές γωνίες, θεωρώ στρατηγικής σημασίας για το μέλλον το συνέδριο αυτό.

Και υπό αυτήν την έννοια επαινώ τον κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. είχε χάσει την επαφή της με τις ιδέες τα τελευταία χρόνια, στη διετία του πιάνει πάλι επαφή με πλειοψηφίες – μειοψηφίες. Θα πρότεινα μάλιστα κάτι ρηξικέλευθο. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου να είναι το ερώτημα «Τι είναι και τι θέλει η Ν.Δ.». Ή πιο τολμηρά: «Γιατί τη θέλουμε την εξουσία;»

Γενεές και γενεές σε διαφορετικές περιόδους έχουν παρακολουθήσει τη Ν.Δ. να κυβερνά για να διορίζει, τους δε υπουργούς της για να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστεί το ίδιο βιολί; Ποια η έννοια του φιλελεύθερου κόμματος στην εποχή μας; Ποια του λαϊκού;

Η δεύτερη αποστροφή Μητσοτάκη -διατυπώθηκε μετά την παρουσία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- ήταν: «Οταν ανοίγω τις πόρτες, κανένας δεν έχει δικαίωμα να τις κλείνει». Πέραν της επίδειξης αρχηγισμού, σπαθί του, η φράση περιέχει τη μομφή ότι κάποιοι θέλουν τις πόρτες του κόμματος κλειστές. Δεν είναι αλήθεια. Οι πόρτες πρέπει να είναι πάντα ανοιχτές γι’ αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά και για εκείνους που θέλουν να φύγουν – δεν υπάρχουν σήμερα. Ετσι λειτουργούν τα φιλελεύθερα κόμματα.

Τολμώ να πω ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παρανόησε μερικά πράγματα από όσα του γράψαμε ορισμένοι. Ποιος είπε ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί στο κόμμα πολίτες οι οποίοι στο παρελθόν ψήφισαν κάτι διαφορετικό; Κανείς.

Αυτή την πολιτική ακολούθησαν ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Σαμαράς. Αυτό που επισημάναμε είναι ότι τα κόμματα πρέπει να σέβονται την ιστορία τους. Είσαι αρχηγός της όλης παράταξης. Δεν μπορείς εσύ, το νέο, να πηγαίνεις σε ένα συνέδριο και να χαριεντίζεσαι με τον υπό έρευνα κ. Σημίτη, ο οποίος είναι ταυτισμένος με τις λέξεις Ιμια, Χρηματιστήριο, Siemens και του οποίου οι μισοί υπουργοί είναι υπόδικοι. Αυτό γράψαμε.

Αλλά εν πάση περιπτώσει τη γνώμη μας λέμε. Δεν θέλουμε να την επιβάλλουμε. Ούτε -εις ό,τι με αφορά- επιδιώκουμε αλαζονικά… συν-αρχηγία, όπως κάποιοι φιλελεύθεροι των ΜΜΕ στο παρελθόν. Σε αυτά τα ζητήματα κουμάντο πράγματι κάνει ο αρχηγός. Και μετά ό,τι πει ο λαός.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα