Θύελλα για το κάστανο του Παϊσίου

Αρνητικά σχόλια για την κίνηση ιερέα στο Αγρίνιο να βγάλει σε προσκύνημα καρπό που του είχε δώσει ο άγιος

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Τα όρια της ειδωλολατρίας αγγίζει η προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της μνήμης του αγίου Παϊσίου. Στη λίστα με τα υποτιθέμενα ιερά αντικείμενα που ανήκαν στον Αγιορείτη γέροντα μετά την πλαστική παντόφλα και τα γυαλιά προστέθηκε ένα... κάστανο! Δυστυχώς δεν είναι αστείο...

Αίσθηση και πλήθος αρνητικών σχολίων προκαλεί η είδηση από το Αγρίνιο όπου ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου κάλεσε τους πιστούς να προσκυνήσουν ένα κάστανο, ισχυριζόμενος ότι τον καρπό τού έδωσε το 1990 ο Αγιορείτης γέροντας, ενώ το κάστανο, αν και βρασμένο, φέρεται ότι έχει μείνει αναλλοίωτο ως σήμερα! Τέτοιου είδους περιστατικά «θεομπαιξίας» από κληρικούς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν για το κύρος της Εκκλησίας.

Για τα χρήματα;

Η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από επιτήδειους, για να γεμίσουν τις τσέπες τους και το παγκάρι, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Δυστυχώς όμως το φαινόμενο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να πλήξει, ίσως ανεπανόρθωτα, και τη μνήμη του δημοφιλούς αγίου Παϊσίου.
Η διοίκηση του Ναού του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, όπου, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, παραθέτει πλήθος περιστατικών από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για την προσκύνηση ιερών αντικειμένων, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του Οσίου Παϊσίου δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία, αλλά τιμή στον άγιο και ευλογία από αυτόν».Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος ιερέας και στο παρελθόν περιέφερε ως ιερό λείψανο το συγκεκριμένο κάστανο, κάτι που είναι σε γνώση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ωστόσο η διοίκηση της μητρόπολης δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση προς τον κληρικό για να σταματήσει τη «θεομπαιξία» στο πρόσωπο του αγίου Παϊσίου.

Ποια είναι η γνώμη των θεολόγων όμως για τα ιερά λείψανα ή τα αντικείμενα που ανήκαν σε ιερά πρόσωπα και αγίους; «Αν τα ιερά λείψανα γίνονται αντικείμενα εμπορίας, η ευλογία τους γίνεται αλογία για τους πιστούς από τη διάπραξη βεβηλώσεως» είπε στη «δημοκρατία» ο ιστορικός και θεολόγος Αριστείδης Πανώτης.