Κυριακάτικο άνοιγμα με συλλαλητήρια, επεισόδια και ελάχιστους πελάτες

Με τις διαμαρτυρίες των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και τη μειωμένη εμπορική κίνηση, παρά τις γενναίες εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως το 50%, σημαδεύτηκε η χθεσινή ημέρα στην οδό Ερμού. Δεν έλλειψαν πάντως και τα παρατράγουδα, καθώς ένας τουρίστας δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους επειδή έκανε ψώνια.

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει, συγκεντρώθηκαν το πρωί στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην κυριακάτικη αργία. Πάντως, ελάχιστοι ήταν οι καταναλωτές που μπήκαν στα μαγαζιά της πρωτεύουσας. Παρά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και τις μεγάλες προσφορές, φαίνεται πως οι καταναλωτές προτίμησαν να δηλώσουν... απουσία αφήνοντας τα μαγαζιά με άδεια ταμεία. Παράλληλα, ελάχιστη ήταν και η παρουσία των ξένων επισκεπτών στα καταστήματα, με τους περισσότερους να προτιμούν τα μαγαζιά εστίασης ή τις υπαίθριες αγορές.

Ενστάσεις

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Παναγιώτη Κυριακούλια, το νέο μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, στις τουριστικές περιοχές, δεν θα αυξήσει τον τουρισμό ούτε θα συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά θα αυξήσει τα λουκέτα και την ανεργία. Στη Θεσσαλονίκη επιτροπές περιφρούρησης, στο πλαίσιο της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, απέκλεισαν από νωρίς το πρωί εισόδους πολυκαταστημάτων και καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων στην οδό Τσιμισκή, ενώ εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων και συλλογικοτήτων απέκλεισαν κυρίως μεγάλα καταστήματα και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε εργαζομένους και καταναλωτές. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και κόλλησαν σχετικές αφίσες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη, χθες μόνο η οδός Τσιμισκή, που αποτελεί τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, παρουσίασε ικανοποιητική κίνηση, και αυτή λόγω του δροσερού καιρού που απέτρεψε τους κατοίκους της πόλης να φύγουν εκτός των τειχών. Ο ίδιος τόνισε ότι η διοίκηση του συλλόγου έχει αποφασίσει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τη λειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης για 32 Κυριακές.