«Θα ξεριζώσω το κεφάλι των προδοτών»!

Από τον

Γιώργο Τραπεζιώτη

Εκτοξεύοντας απειλές κατά των εχθρών της Τουρκίας -δηλαδή κατά των πολιτικών αντιπάλων του- και υποσχόμενος να «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, «γιόρτασε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επέτειο ενός έτους από τη 15η Ιουλίου.

Μιλώντας το Σάββατο μπροστά σε χιλιάδες αλαλάζοντες φανατικούς οπαδούς του, που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και πλακάτ με φωτογραφίες του, ο «σουλτάνος» τόνιζε πως «κανένας που προδίδει αυτή τη χώρα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος», ενώ υποσχέθηκε εκδίκηση! «Πριν απ’ όλα, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι αυτών των προδοτών» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, επαναλαμβάνοντας ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, εάν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση. Πρόσθεσε δε πως θέλει να δει τους πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή να φοράνε συγκεκριμένη φόρμα, «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο»!

«Γκουαντάναμο»

«Στο εξής, να τους οδηγούμε ενώπιον του δικαστηρίου με μια μοναδική περιβολή, όπως στο Γκουαντάναμο. Μια μοναδική στολή» είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», ενώ ακολούθως απέτισε φόρο τιμής στους πολίτες «που ύψωσαν το ανάστημά τους στους στρατιώτες και τα τανκς».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς απέρριπτε τον ισχυρισμό ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και εξήρε τον τουρκικό λαό διότι εμπόδισε την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποστηρικτών του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας.

Από την πλευρά του πάντως ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του καταδίκασε το «επαίσχυντο πραξικόπημα» του 2016, αλλά και τις διώξεις κατά τον αντιφρονούντων που εξαπέλυσε η Αγκυρα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Διώξεις σαν και τις πιο πρόσφατες, αυτές των άλλων 7.000 αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και πανεπιστημιακών, των οποίων τη σύλληψη διέταξε το βαθύ τουρκικό κράτος.

 

«Κόκκινη γραμμή η θανατική ποινή»

Σαφείς αποστάσεις από την Τουρκία εξ ονόματος της Ευρώπης έλαβε με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην περίπτωση που η Αγκυρα αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα - όπως έχει τονίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες» είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε ότι «όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση αποδέχεται τις αξίες της Ενωσης. (...) Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ε.Ε.».