Με γαλλική «ασπίδα» αρχίζει η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Μακρόν στέλνει την υπ. Αμυνας Φλοράνς Παρλί, την ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τρυπάνι της πλατφόρμας «West Capella» ακούμπησε χθες στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής του Οικοπέδου 11 και έτσι άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία της γεώτρησης για τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου, ενώ σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο και θα μεταβεί στο γεωτρύπανο της Total η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Πρόκειται για επίσκεψη-μήνυμα του Παρισιού στην Αγκυρα να σταματήσει τους «τσαμπουκάδες» αλλά και στήριξης της Λευκωσίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της.

Η Τουρκία, πάντως, μέχρι στιγμής δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλήσεις, κρατώντας τα νερά της κυπριακής ΑΟΖ «θερμά». Το Σάββατο έστειλε τη φρεγάτα «Gokceada» να παραβιάσει την «κόκκινη» ζώνη γύρω από το γεωτρύπανο «West Capella», πλησιάζοντάς το σε απόσταση μόλις 3,2 ναυτικών μιλίων και προκαλώντας την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έστειλε σκάφος του Λιμενικού να απευθύνει προειδοποίηση στην τουρκική φρεγάτα για παραβίαση απαγορευμένης περιοχής.

Σήμανε, μάλιστα, και συναγερμός για τη λήψη επιπλέον μέτρων... Τελικώς, η «Gokceada» αποχώρησε, αλλά τη σκυτάλη πήρε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», που κινήθηκε νοτιοδυτικά της Πάφου και χθες μπαινόβγαινε στο Οικόπεδο 6, παραβιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ.
Το ενδεχόμενο αποθράσυνσης της Τουρκίας και πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, κινητοποίησε τη Γαλλία, η οποία με εντολή του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν στέλνει την υπουργό Αμυνάς της στην Κύπρο.

Η Φλοράνς Παρλί έρχεται να επισφραγίσει το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11, αφού διενεργείται από τη γαλλική Total (σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ έχουν αναλάβει έρευνες και σε άλλα τεμάχια) και, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, θα μεταβεί σήμερα, συνοδευόμενη από τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη, τόσο στο γεωτρύπανο «West Capella» όσο και στις δύο γαλλικές φρεγάτες που έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Καμία ανησυχία

Ο κ. Φωκαΐδης, μάλιστα, δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας ήταν «αναμενόμενες», αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, τη στιγμή πάντως που σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν έθετε θέμα διεκδικήσεων εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι ο «τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Κύπρο».

Οσον αφορά τη γεώτρηση, πληροφορίες αναφέρουν πως το τρυπάνι έχει «πατήσει» στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων, από χθες, και το επόμενο βήμα θα είναι η τοποθέτηση της κεφαλής του τρυπανιού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το τρυπάνι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει να περιστρέφεται από αργά χθες το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα. Κάποιες άλλες πηγές μιλούσαν για σήμερα. Οπως και να έχει, η γεώτρηση είναι πλέον γεγονός.

Βίτσας: Διεθνές τείχος τήρησης της νομιμότητας!

Για διεθνές τείχος ασφαλείας, «τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας (φωτό). Η Ελλάδα έχει στείλει πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία παραβιάζει η Τουρκία.

«Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Αρα, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς όσο με τα όρια που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα» είπε ο κ. Βίτσας.

Χαρακτήρισε, επίσης, συνεχή και αδιάλειπτη τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπληρώνοντας: «Δεν παραβλέπουμε ότι η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».