Η Μέρκελ: άλλαξε μυαλά για την Ε.Ε.

Λόγω Brexit αλλά και γαλλικών εκλογών!

Είναι δυνατόν η Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει... μυαλά; Κι όμως -κατά δήλωσή της τουλάχιστον-, αυτό ήδη έχει συμβεί, αν και προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στη δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει σε ολόκληρη την Ευρώπη η Γερμανία.

Μιλώντας το Σάββατο ενώπιον πλήθους οπαδών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CSU), η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και η εκλογή του Μακρόν στη γαλλική προεδρία αποτέλεσαν παράγοντες που την έκαναν να αλλάξει την άποψή της για το μπλοκ της Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε πως αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

«Ανησυχήσαμε»

«Για πολλούς, και για εμένα προσωπικά, κάτι άλλαξε όταν είδαμε τους Βρετανούς να θέλουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., αλλά και όταν ανησυχήσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία και Ολλανδία» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ σε ομιλία της στο θέρετρο Ζινγκστ της Βαλτικής Θάλασσας, σχεδόν δύο μήνες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία για τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών.

Είναι προφανής η διάθεση της καγκελαρίου το επόμενο διάστημα να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μόνο τυχαία δεν ανέφερε λοιπόν πως η Ε.Ε. απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. «Ωστόσο, αντιληφθήκαμε ότι η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από γραφειοκρατία και οικονομικοί κανονισμοί, ότι η Ευρώπη και η συνύπαρξη στην Ε.Ε. συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με τον πόλεμο και την ειρήνη, ότι οι δεκαετίες ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν αδιανόητες χωρίς την Ε.Ε.» είπε, υπογραμμίζοντας πως «αν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, τότε και η Γερμανία θα είναι πιο ισχυρή».