Αναστασιάδης: «Δεν έπεσαν τίτλοι τέλους για τη λύση»

«Η Αγκυρα δεν ήταν έτοιμη για λύση και αυτό είχε καταστεί σαφές και στις επαφές και τις επικοινωνίες που είχε πρόσφατα ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, επικρίνοντας τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε ότι «ζούσε σε μια πλάνη» και παρέσυρε τον γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, «χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία».

Συνέστησε, επίσης, ψυχραιμία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη (συμφωνημένη) η διπλωματική φόρμουλα για αναβάθμιση της «σύμβασης τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Κίνητρο

Οπως ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, «δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό», απλώς υπάρχει ένα «διάλειμμα» και «η διαδικασία αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία (24/9) και Αυστρία (15/10) μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών…».

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει νέος κύκλος συνομιλιών το φθινόπωρο, ενώ εξήρε τον ρόλο του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, τονίζοντας ότι «υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη. Προέβαλε τις θέσεις του, υποστήριζε τις θέσεις μας, χωρίς να προκαλέσει κανέναν και να δώσει αφορμή ότι η Ελλάδα συνέβαλε σε αποτυχία».

Χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία του «στους τρόπους χειρισμού της όλης διαπραγμάτευσης» με την ελληνική κυβέρνηση.

Νικ. Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα