Σε 4 ταμπλό «παίζουν» οι εξαγωγές της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα ανάλυσης του ΣΕΒ

Τρόφιμα, ποτά, καπνός, πρώτες ύλες και καύσιμα είναι οι τομείς στους οποίους η χώρα μας εμφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, οι εξαγωγές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι συγκριτικό πλεονέκτημα και με γνώμονα την ποσοτική εξέλιξή τους.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι δυναμικές εξαγωγές, αυτές δηλαδή που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και παρουσιάζουν αυξανόμενη διείσδυση. Ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ σε βιομηχανικά είδη (κυρίως αλουμίνιο, φάρμακα, χαλκός) και 2,7 δισ. ευρώ σε τρόφιμα, ποτά, καπνό (κυρίως λαχανικά, λάδι, τυρί, κρασί).

Στη δεύτερη κατατάσσονται οι δυναμικές – ασταθείς εξαγωγές, που έχουν μεν συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά φθίνουσα διείσδυση δε. Ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ αφορούν τρόφιμα, ποτά, καπνό (κυρίως φρούτα, ψάρια, δημητριακά), 2,1 δισ. ευρώ σε βιομηχανικά είδη (κυρίως ενδύματα, ράβδοι και σωλήνες, πλαστικά, καλλυντικά, υλικό για διανομή ηλεκτρισμού) και 0,6 δισ. ευρώ σε πρώτες ύλες (κυρίως βαμβάκι).

Ευάλωτες

Τρίτη κατηγορία αποτελούν οι ευάλωτες – ανερχόμενες εξαγωγές, που δεν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά παρουσιάζουν αυξανόμενη διείσδυση. Ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορά βιομηχανικά είδη (κυρίως πλοία και πλοιάρια, βιομηχανικά είδη από κοινά μέταλλα, ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές, ηλεκτρικά κυκλώματα).

Τελευταία κατηγορία είναι οι ευάλωτες εξαγωγές, που δεν έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και η διείσδυσή τους είναι φθίνουσα. Ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ αφορούν βιομηχανικά είδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα