«Η όπερα πάντα σε αποζημιώνει»

Η Ρουμάνα σοπράνο Τσέλια Κοστέα μιλάει για τον «Τροβατόρε» που πάει… Ηρώδειο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με τον ρόλο της Λεονόρας, στον οποίο θα την απολαύσουμε σε λίγες ημέρες στο Ηρώδειο, το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού «Julian Gayarre», στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Εχοντας ερμηνεύσει τόσες φορές την ηρωίδα του Βέρντι, πλέον έχει καταλήξει ότι πρόκειται για μια γυναίκα με δυνατή θέληση, που κρύβει όμως ρομαντισμό και μια ευθραυστότητα. Η λατρεμένη του ελληνικού κοινού, η διεθνούς φήμης Ρουμάνα σοπράνο Τσέλια Κοστέα, η οποία πρωταγωνιστεί στη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ, τον «Τροβατόρε», που κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουλίου στο Ηρώδειο, μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο της καθώς και για τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδιά της.

«Το έργο αυτό είναι πράγματι μία από τις καλύτερες όπερες του Βέρντι» αναφέρει στη «δημοκρατία» η σπουδαία σοπράνο. «Η μουσική είναι μελωδική και πραγματικά ορμητική. Σπανίως βρίσκει κανείς μέσα σε ένα έργο τόσες υπέροχες άριες, ντουέτα, αλλά και χορωδιακά μέρη. Με τον “Τροβατόρε” αισθάνομαι ότι το κοινό μπορεί να καταλάβει όλους τους λόγους για τους οποίους η όπερα είναι ένα είδος που αγαπιέται και αφορά το κοινό εδώ και μερικούς αιώνες» προσθέτει.

Το έργο, μια κατεξοχήν «όπερα τραγουδιστών», καθώς απαιτεί κορυφαίους ερμηνευτές στους βασικούς ρόλους, μιλάει για δύο αδέλφια τα οποία δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους και εμφανίζονται ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα, την πανέμορφη Λεονόρα. Πρόσωπο-κλειδί είναι μια Τσιγγάνα, η οποία για να εκδικηθεί τον άδικο θάνατο της μητέρας της έριξε ένα παιδί στη φωτιά. Από λάθος, αυτό ήταν το δικό της.

Η παραγωγή φέρει τη σκηνοθεσία του Στέφανο Πόντα, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει κάνει ο Μίλτος Λογιάδης.
Μάλιστα, η παράσταση αυτή με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2012.

«Σκούρα φωνή»

«Ο ρόλος της Λεονόρας απαιτεί σκούρα, δραματική φωνή» τονίζει η κυρία Κοστέα. «Η σοπράνο πρέπει να τραγουδάει με πλήρη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στα σημεία μεγάλης δεξιοτεχνίας που προβλέπει η παρτιτούρα του Βέρντι. Γενικότερα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πω ότι η μουσική πάντα αποζημιώνει την όποια κόπωση και το άγχος».

Οσο για το αν υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελε να ερμηνεύσει και δεν το έχει κάνει έως σήμερα, είναι κατηγορηματική. «Θέλω πολύ να κάνω τη Μανόν Λεσκό και τη Σουόρ Αντζέλικα του Πουτσίνι. Ακόμη, θα ήθελα να τραγουδήσω τη Μανταλένα στον “Αντρέα Σενιέ” του Τζορντάνο και τη Λεονόρα στη “Δύναμη του πεπρωμένου” του Βέρντι» λέει.

Ποια είναι, όμως, τα επόμενα σχέδια της φημισμένης σοπράνο; «Τον Αύγουστο θα τραγουδήσω για πρώτη φορά “Αΐντα” στην Αρένα της Βερόνας και στις 14 Σεπτεμβρίου έπεται το μεγάλο γκαλά για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο. Στη συνέχεια θα ταξιδέψω στη Χιλή για τις ανάγκες της “Αΐντα”, θα βρεθώ στη Στουτγάρδη για την “Τόσκα” και στο Μόναχο για τον “Μεφιστόφελε”. Τέλος, στις 26 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού θα ερμηνεύσω και πάλι “Τόσκα”».
Στην παραγωγή, εκτός από την Τσέλια Κοστέα, συμμετέχουν οι Βάλτερ Φρακάρο, Γελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσος Αποστόλου.

• Infο: Η όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Τροβατόρε» θα κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο στις 21 Ιουλίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 27 Ιουλίου. Ωρα έναρξης: 21.00.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα