Υποκριτής ο Σημίτης!

Ενα άρθρο (του ίδιου) που γκρεμίζει τον μύθο… του πολιτικού που μας έβαλε στο ευρώ

Ο πρώην πρωθυπουργός σε… ρόλο Βαρουφάκη – Λαφαζάνη κατήγγελλε την ΕΟΚ «των συμφερόντων» και ζητούσε τον «δρόμο της ουδετερότητας»Η Θέση μας: Απανωτές διαψεύσεις

Διαβάστε επίσης:

►Ανατριχίλα με τα (φετινά) εκκαθαριστικά

►Επιδότηση εισφορών για μπλοκάκια

►Στο φως το «πάρτι» με τις διαφημίσεις

►Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο ήρωας πυροσβέστης

►SOS από 120.000 αγρότες για τους δασικούς χάρτες!

►Αμερικανικό «μπλόκο» στα τουρκικά παιχνίδια

►Και χιόνια μέσα στο κατακαλόκαιρο!

►Ερευνα-επιβεβαίωση για την Ιερά Σινδόνη!

Ο υποκριτής Σημίτης κατά της ΕΟΚ!

Αρθρο του πρώην πρωθυπουργού στη γραμμή Λαφαζάνη και Βαρουφάκη

Πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος»! Ο Κώστας Σημίτης, που εδώ και χρόνια χτίζει την υστεροφημία του (στη σκιά των σκανδάλων των κυβερνήσεών του) πάνω στη θεωρία ότι εκείνος μας έβαλε στην ευρωζώνη, αρκετά χρόνια νωρίτερα αρθρογραφούσε με πάθος κατά… της Ε.Ε.! Θυμίζοντας τις σημερινές απόψεις Βαρουφάκη και Λαφαζάνη, ο καθηγητής Σημίτης ξιφουλκούσε κατά της ενωμένης Ευρώπης και φώναζε για τη ζημία της Ελλάδας, ενώ αργότερα ο πρωθυπουργός Σημίτης ήθελε να είναι… πιο ενωμένη και φώναζε για τα κέρδη της Ελλάδας!

«Για το ΠΑΣΟΚ η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν το λογικό επακόλουθο της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι μεταπολεμικές συντηρητικές κυβερνήσεις, πολιτικής η οποία βασίζεται στη στενή σύνδεση του τόπου με τις αναπτυγμένες βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την πολιτική αυτή λανθασμένη».

Το κείμενο

Ετσι ξεκινάει το άρθρο «Γιατί είμαστε εναντίον» στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» τον Ιανουάριο του 1981, λίγους μήνες πριν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την υπουργοποίησή του. Ο πολιτικός που έκανε καριέρα ως ευρωπαϊστής (όταν διαπίστωσε ότι τον συνέφερε) είχε αναπτύξει ολόκληρη θεωρία με αναλυτικά επιχειρήματα που αποδομούσαν τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη.

«Με την ένταξη η χώρα μας προσδέθηκε ολοκληρωτικά στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Το σύστημα τούτο δουλεύει με τρόπο ώστε μια περιοχή που είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτώμενη να περιέρχεται σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση» σημειώνει το άρθρο που προκρίνει την «ουδετερότητα» και την «αυτονομία» της Ελλάδας, με την υπογραφή «του καθηγητή Κώστα Σημίτη» (δίδασκε τότε στην Πάντειο Σχολή). Περιγράφοντας γλαφυρά τις επιπτώσεις της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΟΚ ο (υποκριτής, όπως αποδεικνύεται) κ. Σημίτης γράφει: «Με τις επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών παραδίνουμε τη διαδικασία κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας σε ξένα κέντρα αποφάσεων».

Ο κ. Σημίτης τονίζει ακόμη: «Η ΕΟΚ είναι μηχανισμός για να επεκταθεί και να στερεωθεί το οικονομικοπολιτικό σύστημα των αναπτυγμένων βιομηχανικών καπιταλιστικών χωρών στις χώρες της περιφέρειας. Η ΕΟΚ είναι πολιτικοοικονομικός συνασπισμός που εκπροσωπεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα». Οταν πρωθυπουργοποιήθηκε ο ίδιος, τα συμφέροντα ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν…

Κατά της ένταξης

Παράλληλα απαντά ευθέως στους «οπαδούς της ένταξης», όπως τους χαρακτηρίζει: «Οσοι αντιτίθενται στην ένταξη ούτε αρνούνται την ευρωπαϊκή πνευματική παράδοση ούτε αρνούνται την ανάγκη σχέσης με την Ευρώπη. Η ΕΟΚ είναι, όμως, ένα τμήμα της Ευρώπης και όχι ολόκληρη η Ευρώπη». Πώς θα έβλεπε, άραγε, ο Σημίτης του 2017 αυτά που έγραφε ο Σημίτης του 1981; Ιδίως δε το σημείο όπου υποστηρίζει: «Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μας υποστηρίξουν δεν ενδιαφέρει. Σημασία έχει με ποιον τρόπο δουλεύει το διεθνές οικονομικό σύστημα, αν δουλεύει σε όφελος ή σε βάρος μας. Και δουλεύει σε βάρος μας».

Οπως επίσης και αυτό όπου υπογραμμίζει, ότι «οι οικονομολόγοι, που έχουν μελετήσει την εξέλιξη της Κοινότητος, διαπιστώνουν ότι το οικονομικό σύστημά της κινεί ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα, δημιουργεί κέντρα και περιφέρειες, με σκοπό να πλουταίνει τα πρώτα και να φτωχαίνει τις δεύτερες». Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η άσκηση εξουσίας στην ΕΟΚ ήταν πολύ πιο ισορροπημένη και δεν είχαμε μπροστά μας την τωρινή γερμανοκίνητη Ε.Ε.

Καταλήγει μάλιστα ο Κώστας Σημίτης σημειώνοντας: «Χρειάζεται, αντί για την ένταξη, διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης απέναντι στην ΕΟΚ, με στόχο την εξαφάνιση της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και την αντίστοιχη ισχυροποίηση των εθνικών κέντρων λήψης αποφάσεων».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα