«Εντεταλμένη υπηρεσία για τον Γεωργίου»

Με εκφράσεις οργής για τα πρόσωπα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια έγινε δεκτή από το πολυπληθές ακροατήριο στο Εφετείο η κατάθεση της καθηγήτριας και πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζωής Γεωργαντά στη δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

«Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα, όταν η πανεπιστημιακός εξαπέλυσε μύδρους για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης. Η πανεπιστημιακός ολοκλήρωσε την κατάθεσή της και σε αυτή ήταν ξεκάθαρη πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη τον νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και υπαλληλικής ιδιότητας στο ΔΝΤ, η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε: «Εχει διαφορά αν το κάνεις για 11 μήνες ή 10 χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ηθελε να πάρει θέση μετά στην Goldman Sachs».

Το έλλειμμα

Με τις καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντά άρχισε ουσιαστικά η δικαστική έρευνα για τις υποθέσεις αυτές. Εξάλλου ήδη μετά την πρόσφατη απαλλαγή του κ. Γεωργίου (κατά πλειοψηφία 2-1) με βούλευμα για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης για το ύψος του ελλείμματος υπέβαλε αίτημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για την αναίρεσή του.

Μάλιστα προσκόμισε σε αυτή και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», τα οποία έριχναν φως στην ανοιχτή γραμμή του Γεωργίου με τον Πολ Τόμσεν και τη Eurostat, τις υποδείξεις για αύξηση του ελλείμματος και βέβαια το -καταγγελλόμενο- ραντεβού μεταξύ Γιάννη Ραγκούση και Πολ Τόμσεν στην Πάρο το καλοκαίρι του 2010. Η μάρτυρας ανέφερε χθες ότι από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4% με 5%: «Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη, αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας, γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας» τόνισε επίσης η κυρία Γεωργαντά, με το κοινό να ξεσπά εκ νέου και την πρόεδρο να ζητεί από κάποιους να βγουν από τη δικαστική αίθουσα.

Κοινό: Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!

Πρόεδρος: Αυτό πού το λέτε; Στο δικαστήριο;

Κοινό: Οχι, το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.

Πρόεδρος: Περάστε έξω!

Οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρας ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης. Η έδρα του δικαστηρίου επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης: «Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιονδήποτε υπάλληλο. Τον κ. Στρόμπο, που είπε ότι από τις 17 ΔΕΚΟ οι 13 δεν έπρεπε να ενταχθούν στο έλλειμμα, τον καθαίρεσε ο κ. Γεωργίου». Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς κατέθεσε πως τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε σαφέστατα να περάσουν από το Δ.Σ. Η δίκη διεκόπη για τις 31 Ιουλίου 2017, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία από το δικαστήριο των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα