«Γκάζια» για προτάσεις εν όψει ΔΕΘ

Ρεπορτάζ

Δημ. Αλειφερόπουλος

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί στην κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Στόχος, όπως αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός από τα Μνημόνια και την εποπτεία των δανειστών, αλλά και η εξάντληση της τετραετίας με την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, στη συνταγματική αναθεώρηση κ.λπ.

Χθες κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί την απόδοση των ελληνικών ομολόγων και θα αποφασίσει την έξοδο στις αγορές την κατάλληλη στιγμή – όχι όμως τον Αύγουστο, όπου η ρευστότητα είναι περιορισμένη, όπως επισήμανε. Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, από την Ικαρία όπου βρέθηκε για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους, έστειλε μήνυμα σε όλους όσοι επενδύουν σε ρήξη των σχέσεων των ΑΝ.ΕΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με τον Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο.

Τον Αύγουστο

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους υπουργούς του να παραδώσουν στο τέλος Αυγούστου προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις πλήρως κοστολογημένες και με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, ώστε να μην προκληθούν εμπλοκές κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και να επιλύουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα κοινωνικών ομάδων και ειδικά όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με αυτές τις προτάσεις ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει το πλαίσιο των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της Δικαιοσύνης, απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί για «παρεμβάσεις», παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στους χειρισμούς και στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν ανακύψει, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου με ισοβίτη για την υπόθεση του «Noor 1». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προχωρήσει, κατά πληροφορίες, σε αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο εξόδου της χώρας στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου εντός των επόμενων ημερών.

Στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει εφ’ όλης της ύλης η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου, με κεντρικό θέμα το τελικό κείμενο εισήγησης στα μέλη της κεντρικής επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το Σάββατο.

ΝΔ: «Οροφή» το 2% για τον δανεισμό

Τον πήχη στο 2% βάζει όσον αφορά το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου για την επιτυχή έξοδο στις αγορές η Ν.Δ., σπεύδοντας να προλάβει τα πανηγύρια της κυβέρνησης σε ένα πιθανό επιτόκιο ελαφρώς μικρότερο του 4,95%, που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ήρθε από τον σύμβουλο του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιο Πέτσα. Ο κ. Πέτσας, στενός συνεργάτης επί των οικονομικών θεμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανάρτησε στο twitter ένα γράφημα, σύμφωνα με το οποίο βάση της επιτυχούς εξόδου στις αγορές θα πρέπει να είναι το επιτόκιο του πορτογαλικού ομολόγου. Το 2014 ήταν στο 3,50%, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επιτόκιο 4,95%. Σήμερα το πορτογαλικό επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου είναι στο 1,30%, συνεπώς, αναλογικά, το ελληνικό θα έπρεπε να είναι 1,84%. «Τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα. Επιτόκιο άνω του 2% = κυβερνητική αποτυχία» έγραψε ο κ. Πέτσας και παρουσίασε ακόμη δύο πίνακες με τα μέτρα των 14,5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝ.ΕΛ. και τη μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα