Οι διαβητικοί θα πληρώνουν φάρμακα από την τσέπη τους

Ρεπορτάζ

Ρίτα Μελά

Aπό την 1η Αυγούστου θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα αναλώσιμα είδη του σακχαρώδους διαβήτη και τα προϊόντα ειδικής διατροφής στα φαρμακεία της Αττικής, εάν ο ασφαλιστικός φορέας δεν εξοφλήσει τους επαγγελματίες του κλάδου. Το τελεσίγραφο που έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ) στον ΕΟΠΠΥ ξεκαθαρίζει ότι εάν έως τις 31 Ιουλίου δεν έχει εξοφλήσει τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τότε: «Από 1ης Αυγούστου 2017 θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε σε άρση της πίστωσης για τα ανωτέρω προϊόντα, καθώς και σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ μας των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, αρχής γενομένης από τις εκκρεμείς γνωματεύσεις Ιανουαρίου 2017 και εξής».

Σημειώνεται ότι στις 2 Ιανουαρίου 2017 υπεγράφη μεταξύ των Ελλήνων φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του.

Η σύμβαση προβλέπει την εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, έως σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Ιανουάριο του 2017. «Η εξόφληση των συνταγών του Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του ΦΣΑ, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών – γνωματεύσεων.

Εν ολίγοις, εξαναγκαζόμαστε από τον Οργανισμό σε πεντάμηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το κράτος» αναφέρει ο ΦΣΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του συλλόγου στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεν φαίνεται «φως στο τούνελ», με συνέπεια οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως δηλώνουν, να έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα