Κραυγές από τη «σκιά» του Μαδούρο

Μοιάζοντας περισσότερο πια με πολιτική σκιά παρά με διάδοχο του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο φαίνεται ότι βρίσκεται σε παράκρουση, αντιδρώντας σπασμωδικά σε όσα -δραματικά- συμβαίνουν στο Καράκας.

Την ίδια ώρα ο πεινασμένος λαός, όταν δεν διαδηλώνει μαζικά στους δρόμους έχοντας να αντιμετωπίσει τη δολοφονική κρατική καταστολή, συνεχίζει να σχηματίζει ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα, περιμένοντας καρτερικά για «ένα κομμάτι ψωμί».

Και φυσικά είναι οχυρωμένος πολιτικά πίσω από την αντιπολίτευση που κι αυτή όμως -πέρα από το βασικό πολιτικό ζητούμενό της, που δεν είναι άλλο από την πτώση του Μαδούρο από την εξουσία- δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να εγγυηθεί «καλύτερες μέρες» στους Βενεζουελάνους.

Για ακόμη μία φορά πάντως χθες ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας έβαλε κατά πάντων, θέλοντας προφανώς να στρέψει αλλού τα βλέμματα.

«Ραχόι, μη χώνεις τη μύτη σου στη Βενεζουέλα και ασχολήσου με τη δική σου τραγωδία στην Καταλονία!» είπε ο Μαδούρο απευθυνόμενος στον Ισπανό πρωθυπουργό, με αφορμή την πρόθεση της Βαρκελόνης να διοργανώσει δημοψήφισμα απόσχισης την 1η Οκτωβρίου 2017.

Στη συνέχεια τα έβαλε και με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Τι νομίζει; Οτι είμαστε στο 1809, όταν έδιναν διαταγές στη Βενεζουέλα οι χώρες της Ευρώπης;» είπε ο Μαδούρο. Αιτία για το ξέσπασμά του ήταν η αντίδραση της Μαδρίτης αλλά και της Ε.Ε. στις εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα.

Προειδοποιήσεις

Την ώρα πάντως που ο Μαδούρο επιχειρούσε να εξάγει την κρίση που μαίνεται στη χώρα του -κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε προειδοποιήσεις προς το Καράκας κάνοντας λόγο για «δυναμική και άμεση οικονομική δράση»- η αντιπολίτευση, προφανώς έχοντας αναθαρρήσει μετά το άτυπο δημοψήφισμα που εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση «μιας παράλληλης κυβέρνησης εθνικής ενότητας», από την οποία δεν φαίνεται να αποκλείονται στελέχη του περιβάλλοντος Ούγκο Τσάβες, που πλέον διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου!

Παράλληλα, κι ενώ θα προκηρυχθεί γενική απεργία, η Βουλή της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, θα ορίσει τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός σώματος που για την ώρα ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα