Οι Τούρκοι «απείλησαν» τον Πρόεδρο

Πρωτοφανής διπλή πρόκληση κατά τη διάρκεια πτήσεων προς Ρόδο και Φαρμακονήσι! Στο Σινούκ, εκτός από τον Π. Παυλόπουλο, επέβαινε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Πρωτοφανής, διπλή πρόκληση σημειώθηκε από την Τουρκία σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρχικά, οι Τούρκοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγο προτού προσγειωθεί στη Ρόδο και στη συνέχεια το ελικόπτερο Σινούκ κατά την πτήση από τη Σύμη προς το Φαρμακονήσι.

Η πρώτη πρόκληση εκδηλώθηκε όταν τουρκικά ραντάρ κάλεσαν χθες το πρωί -μέσω ασυρμάτου- το VIP αεροσκάφος Legacy της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ προσέγγιζε τη Ρόδο, με επιβαίνοντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, να «συντονιστεί και να λάβει οδηγίες, καθώς πετούσε σε τουρκικό FIR». Οι χειριστές του αεροσκάφους αγνόησαν τους Τούρκους, οι οποίοι εγείρουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Ρόδου (ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί παλαιότερα και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα).

Με Σινούκ

Λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε ξεκινήσει την περιοδεία του σε νησιά του Αιγαίου με Σινούκ (Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Χίος), τα τουρκικά ραντάρ κάλεσαν τους χειριστές του ελικοπτέρου -ενώ αυτό προσέγγιζε το Φαρμακονήσι- να απομακρυνθεί από την περιοχή, «καθώς παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο».

Οι προκλήσεις της Αγκυρας μπορεί να έχουν εκδηλωθεί και άλλες φορές σε βάρος Ελλήνων αξιωματούχων, πρώτη φορά όμως συμβαίνει αυτό κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και, μάλιστα, δύο φορές συνεχόμενα. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι οι Τούρκοι παραβίασαν και τα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Φαρμακονησίου, με σκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν πτοήθηκε. Εχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, απάντησε στην Τουρκία από το Φαρμακονήσι λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, το αρχιπέλαγος δεν διχοτομείται. Στην περιοχή που βρισκόμαστε, σ’ ολόκληρο το Αιγαίο, είναι από τη μια η Συνθήκη της Λωζάννης και από την άλλη η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό μας κορμό» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Και τι λένε αυτές οι συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα ούτε στα Δωδεκάνησα».

Στον χαιρετισμό του στο Φαρμακονήσι, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Δεν υπάρχουν Ενοπλες Δυνάμεις που να είναι επιχειρησιακά σε κάθε στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος της Ευρώπης. Κανένας άλλος στρατός, πιστέψτε με, δεν έχει αυτού του είδους ανάγκη ετοιμότητας που εσείς έχετε» είπε. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη νήσο Παναγιά, τη Λήμνο και τον Αη Στράτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα