Πέρασε στεγνό καθάρισμα τους αντιπροέδρους του

Από την

Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Aφού συμφώνησε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε χθες τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο αντικαταστάθηκαν σχεδόν όλοι οι αντιπρόεδροι, 15 υπουργοί παρέμειναν στις θέσεις τους, έξι μετακινήθηκαν, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν πέντε νέοι υπουργοί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρέμειναν στις θέσεις τους.

Τις θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης αναλαμβάνουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο πρώην υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, ο πρώην υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγ και ο Χακάν Τσαβούσογλου (με ιδιαίτερους «δεσμούς» με τη Δ. Θράκη). Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει επίσης ο Μεμχέτ Σιμσέκ, καθώς χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού μεταξύ των επενδυτών. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας, ενώ νέος υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ο Νατζί Αγκμπάλ παραμένει υπουργός Οικονομίας, ενώ τις θέσεις τους διατηρούν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Τελωνείων και Ανάπτυξης. Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν, στο υπουργείο Ενέργειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού. Την ίδια ώρα ο γερμανικός Τύπος άσκησε δριμεία κριτική στην τουρκική ηγεσία με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα -ανάμεσά τους και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ- κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στην Κωνσταντινούπολη.

H «Süddeutsche Zeitung» κάνει λόγο για επιστροφή της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980, ενώ η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σχολιάζει ότι «ξανά και ξανά λέγεται προς την τουρκική κοινή γνώμη πως οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στον Ερντογάν πρέπει να είναι τρομοκράτης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα