Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σε επαφή με πολλούς πολίτες στη Λακωνία

Ρεπορτάζ

B. Παπακωνσταντόπουλος

Oι τράπεζες αλλάζουν τακτική έναντι των επιχειρήσεων που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους: Δεν θα δίνουν πλέον βάση στα οικονομικά των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αλλά στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσής τους. Θα απομακρύνουν τις διοικήσεις και θα ανοίγουν την πόρτα σε νέους μετόχους, Ελληνες ή ξένα funds, που θα αποκτούν τον έλεγχο των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο.

Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» με σειρά δημοσιευμάτων, οι εταιρίες που θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο θα καταθέτουν ένα business plan για τις προβληματικές επιχειρήσεις που θα μπορεί να προβλέπει κλείσιμο ή πώληση θυγατρικών, μείωση λειτουργικού κόστους, περιστολή δαπανών, ρύθμιση άλλων δανείων ή ακόμη και απομάκρυνση των διοικητικών συμβουλίων που δεν συνεργάζονται με την τράπεζα.

Την αλλαγή ρότας των τραπεζών προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, από το βήμα ημερίδας του ΤΕΕ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες μέχρι πρότινος έκαναν ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων έχοντας ως βάση τα οικονομικά της εταιρίας, ενώ τώρα θα γίνεται με βάση τον μετασχηματισμό της εταιρίας με στόχο την αναζήτηση νέων μετόχων, που μπορεί να είναι Ελληνες ενδιαφερόμενοι ή funds του εξωτερικού.

Ηδη, πολλά ξένα funds με κερδοσκοπικό προφίλ, αλλά και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα «σκανάρουν» την ελληνική αγορά και αναζητούν ευκαιρίες για να… ορμήσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις και σε ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, οι αξίες στην Ελλάδα είναι απίστευτα υποτιμημένες λόγω της κρίσης, καθιστώντας τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ανέδειξε τα «κόκκινα» δάνεια στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς φθάνουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικός αριθμός των δανείων διαμορφώνεται στα 220 δισ. ευρώ – δηλαδή, ένα στα δύο δάνεια δεν εξυπηρετείται. «Αν το δει κάποιος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι το 60% του ΑΕΠ της χώρας» προσέθεσε.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι την τελευταία διετία δημιουργήθηκε μια νέα γενιά δανειοληπτών, που σταμάτησε να εξυπηρετεί τα δάνειά της και αρνείται ως τώρα να συνεργαστεί με τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε… βαθύ κόκκινο, δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα