«Adieu» από τον στρατηγό με… γαλλικά κατά Μακρόν

Την ώρα που στην Ελλάδα, σε ανάλογες περιπτώσεις, «δεν κουνιέται φύλλο», καθώς κορυφαίοι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έφτασαν σε παραίτηση εξαιτίας των περικοπών που επιβάλλονται στους μισθούς των στελεχών, στη Γαλλία υπάρχει ένας αξιωματικός που τόλμησε να βγει μπροστά και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Μην υπολογίζοντας «δημοσιονομικούς κανόνες», παρά μόνο την υπεράσπιση της πατρίδας του από κάθε απειλή, υπέβαλε μάλιστα την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν, που είναι φανερό πια ότι καταλαβαίνει μόνο από αριθμούς και στατιστικές.

Ο λόγος για τον Πιερ ντε Βιλιέ, τον νεότερο «πεντάστερο» στρατηγό του γαλλικού στρατεύματος και αρχηγό του επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «δεν είμαι πλέον σε θέση να διασφαλίσω τη διατήρηση του μοντέλου του στρατού στον οποίο πιστεύω ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξω τις φιλοδοξίες της χώρας μας», λόγω της ξαφνικής περικοπής της τάξης των 850.000.000 ευρώ που ζήτησε να γίνει ο Μακρόν από το στράτευμα.

Ο 60χρονος στρατηγός «ανέλαβε», όπως είπε, «τις ευθύνες του» απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνει η λιτότητα στο στράτευμα και κατέστη ο πρώτος από το 1958 που βρίσκεται σε ανάλογη θέση, αλλά παραιτείται. Την ίδια ώρα, όμως, και ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται ότι ανέλαβε τις δικές του ευθύνες με την απόφασή του να κάνει «άμεσα αποδεκτή» την παραίτηση του Ντε Βιλιέ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο γαλλικός στρατός ήδη είχε κάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή που του είχε ζητηθεί από τον Ιανουάριο του 2014, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ντε Βιλιέ, περικόπτοντας 34.000 θέσεις εργασίας και αναδιοργανώνοντας το υπουργείο Αμυνας, ο στρατηγός και ο πρόεδρος της Γαλλίας είχαν μία εντονότατη λογομαχία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντε Βιλιέ εμφανίστηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις νέες περικοπές. «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γαμ… κατ’ αυτόν τον τρόπο» φέρεται ότι είπε ο στρατηγός, όπως διέρρευσε αργότερα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος προέβη απλώς σε επίδειξη δύναμης -και αυταρχισμού-, λέγοντας στον στρατηγό «είμαι το αφεντικό σου»!

Τον Ντε Βιλιέ, ο οποίος είναι αδελφός του εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, του ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για τη Γαλλία), θα διαδεχθεί ένας άλλος στρατηγός, ο Φρανσουά Λεκουάντρ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα