Απειλές από Ερντογάν για νέο «Αττίλα»!

Νέες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής του «Αττίλα». Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την Αγκυρα «έκοβε» και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από τα Κατεχόμενα «έραβε» σε ένα κρεσέντο πολεμικής ρητορικής που συμπλήρωνε η παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων. Το θράσος του Τούρκου προέδρου περίσσεψε χθες, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιάλλακτη στάση και σημειώνοντας ότι η Τουρκία «δεν θα μείνει θεατής, αφήνοντας τους Τουρκοκυπρίους επ’ άπειρον θύματα της μη λύσης και καταδικασμένους σε περιορισμούς». Ο Ερντογάν στο μήνυμά του συνέχισε αναφέροντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους Τουρκοκυπρίους και θα στηρίζει την  “ΤΔΒΚ” (σ.σ.: το ψευδοκράτος) και την ασφάλεια τόσο για την Κύπρο όσο και για την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Λίγη ώρα πριν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε απειλήσει την Κύπρο για τις γεωτρήσεις που διεξάγει. Τις χαρακτήρισε «άκαιρες και επικίνδυνες» και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων (ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει για μονομερείς ενέργειες), παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για την εισβολή του «Αττίλα» στις 20 Ιουλίου 1974 λέγοντας: «Η Τουρκία υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος της δημιουργίας μιας νέας δομής».

Κοινή καταδίκη από Αθήνα και Λευκωσία

Ομοβροντία καταδίκης της Τουρκίας για την εισβολή του 1974 και του «βρόμικου» ρόλου της στη μη επίλυση του Κυπριακού από τον πολιτικό κόσμο σε Λευκωσία και Αθήνα… «Κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν διά της βίας 167.000 Ελληνοκυπρίους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοουμένους και βεβήλωσαν ιερά και όσια» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

«Σαράντα τρία χρόνια από την εισβολή του “Αττίλα” δεν ξεχνάμε τα θύματα, δεν λησμονούμε τις συνέπειες της κατοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε πως οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό «απέδειξαν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην προσπάθεια επίλυσης ενός ζητήματος που για 43 χρόνια αποτελεί ανοιχτή πληγή στην Ιστορία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι σε μία επανενωμένη Κύπρο δεν μπορεί να έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα ούτε αναχρονιστικές δουλείες του παρελθόντος, όπως ο «εγγυητικός» ρόλος τρίτων κρατών, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να κατέχει έκτοτε με στρατεύματα το 37% του εδάφους της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα