Τέλος στα κυκλοφοριακά «καπέλα» των εφημερίδων

Τέλος στις συχνά πλασματικές έως και «πειραγμένες» μετρήσεις στις πωλήσεις των καθημερινών και κυριακάτικων εφημερίδων επιχειρεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται υποχρεωτικά η ειδική ταινία ηλεκτρονικής σάρωσης -γνωστή και ως barcode-, βάσει της οποίας θα γίνεται η καταμέτρηση των φύλλων που πωλήθηκαν πανελλαδικά.

«Κατά τη διανομή, πώληση και επιστροφή των εντύπων θα διενεργείται ηλεκτρονική σάρωση της ειδικής σήμανσης του κώδικα και θα πιστοποιείται η ποσότητα των φύλλων/τευχών» αναφέρει χαρακτηριστικά η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου, ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι για να καταχωριστεί μια εφημερίδα στο μητρώο θα πρέπει να έχει πωλήσεις τουλάχιστον 350 φύλλα ανά έκδοση (200 φύλλα σε μικρότερους νομούς) και να απασχολεί νομίμως δημοσιογράφους, ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τα πρακτορεία Τύπου θα αποστέλλουν στη διεύθυνση εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής την αναλυτική κατάσταση των στοιχείων διανομής, πωλήσεων και επιστροφής του Τύπου.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο του υπουργείου συστήνεται ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, μέσω του οποίου θα διενεργούνται όλες οι συναλλαγές διάθεσης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η σύσταση της Διαστημικής Εταιρίας, καθώς ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφωνούν για τη μορφή της, δηλαδή αν θα είναι ΔΕΚΟ, όπως επιμένει το ΥΠΟΙΚ, ή Α.Ε., όπως επιθυμεί το υπουργείο ΨΗΠΤΕ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση εντός του προσεχούς διαστήματος και η επίμαχη διάταξη αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα