Σφαγή στα ειδικά μισθολόγια

◗◗ Η εγκύκλιος με τις αλλαγές για στρατιωτικούς, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και ιερείς

◗◗ Ποια επιδόματα καταργούνται – Αναλυτικά παραδείγματα 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Ακουσαν τίποτε για τον Γάλλο αρχηγό;

Διαβάστε επίσης:

►Κως: Συνεχίζει να τρέμει η γη μετά τα 6,6 Ρίχτερ

►Το πυρηνικό όπλο που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές

►Παιχνίδια εν αγνοία του Τραμπ

►«Χρυσά» νιάτα!

Τη σφαγή των αποδοχών τους θα δουν οι περίπου 160.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.ά.) με την εφαρμογή των νέων ειδικών μισθολογίων που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Τα νέα μισθολογικά κλιμάκια προβλέπουν χαμηλότερο βασικό μισθό, ενώ, λόγω των περικοπών του Μνημονίου, ψαλιδίζονται και πολλά από τα επιδόματα του Δημοσίου. Τα ποσά των περικοπών θα ονομαστούν «προσωπική διάφορα», η οποία θα καταβάλλεται για δύο χρόνια. Ομως, βάσει του Μνημονίου η «προσωπική διάφορα» θα καταργηθεί το 2019 με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεσοσταθμικές απώλειες 15%-20% στα ειδικά μισθολόγια όσων προσλήφθηκαν πριν από το 2017!

Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των νέων μισθολογικών ρυθμίσεων για:

  • Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στα στελέχη των Ε.Δ. δεν συμπεριλαμβάνονται οι οπλίτες που εκπληρώνουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας.
  • Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων, τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, το Διδακτικό και Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι καθηγητές και το λοιπό διδακτικό προσωπικό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Ειδικό Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό των ΑΣΕΙ, καθώς και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ.
  • Τους ερευνητές και τους ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες που υπηρετούν σε εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, που υπάγονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και του ΚΕΠΕ.
  • Τους ιατρούς και τους οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τους ιατρούς και τους οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς, τους επικουρικούς ιατρούς, τους μόνιμους αγροτικούς ιατρούς και τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς και τους ιατρούς γενικής ιατρικής και βιοπαθολογίας που υπηρετούν στη Διεύθυνση ΚΕΔΥ του υπουργείου Υγείας ή στις Διευθύνσεις Υγείας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών.
  • Τους ιατροδικαστές του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου, το επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, τους υπαλλήλους του κλάδου Εμπειρογνωμόνων, καθώς και τους υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
  • Τους αρχιερείς.
  • Τους μουσικούς, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής.

Καθηγητές: Στον βασικό και το χρονοεπίδομα

Ενιαία μισθολογική κλίμακα (εξέλιξη σε 16 μισθολογικά κλιμάκια ανά βαθμίδα) θα ισχύει πλέον για τους εκπαιδευτικούς, για την οποία ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός της βαθμίδας του καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος αρχίζει από τα 2.122 ευρώ και φτάνει έως τα 3.022 ευρώ (για 29 και πλέον έτη υπηρεσίας). Επιπλέον, στους νέους βασικούς μισθούς ενσωματώνεται το καταργούμενο χρονοεπίδομα.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές ο πρώτος μισθός ξεκινά από τα 1.804 ευρώ και φτάνει έως και 2.569 ευρώ, για τους επίκουρους κυμαίνεται μεταξύ 1.592 και 2.267 ευρώ, ενώ για τους λέκτορες από 1.485 έως 2.115 ευρώ. Επίσης αναγνωρίζεται εφεξής για μισθολογική εξέλιξη η παρασχεθείσα υπηρεσία που αφορά διδακτικό και ερευνητικό έργο σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Προβλέπεται, εξάλλου, ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας, το οποίο διαφοροποιείται ανά βαθμό και ανά κατηγορία για τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και αρχίζει από τα 250 ευρώ για τους λέκτορες, ενώ φτάνει έως και τα 500 ευρώ για τους καθηγητές πανεπιστημίου.

Ενοποίηση για γιατρούς και οδοντιάτρους ΕΣΥ

Ενοποιούνται σε ένα κοινό σύστημα αμοιβών οι ιατροί, οι οδοντίατροι του ΕΣΥ και το λοιπό ιατρικό προσωπικό.
Ορίζεται ότι ο μηνιαίος βασικός μισθός του συντονιστή διευθυντή ανέρχεται στα 1.903 ευρώ, με βάση τον οποίο διαμορφώνονται όλοι οι μισθοί του κλάδου. Ετσι, ο ιατροδικαστής Α’ λαμβάνει ως πρώτο μισθό 1.903 ευρώ, ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου 1.161 ευρώ (χωρίς περαιτέρω μισθολογική εξέλιξη), ο αγροτικός γιατρός από 1.161 έως 1.774 ευρώ, ενώ ο επιμελητής Α’ από 1.713 έως 2.617 ευρώ.
Παράλληλα καταργείται το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών των ιατρών και οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο:
– Εντάσσονται στο ειδικό μισθολογικό καθεστώς των ιατρών και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί και οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (σήμερα αμείβονται με τον ν. 4354/2015).

– Καθορίζεται εφεξής ρητά το ύψος του ωρομισθίου της αποζημίωσης εφημεριών ανά βαθμό αποσυνδεόμενο από τον κατεχόμενο βασικό μισθό, όπως ισχύει σήμερα. Η ωρομίσθια αμοιβή των εφημεριών ξεκινά από 4,48 ευρώ για τους ειδικευόμενους και φτάνει έως τα 7,42 ευρώ για τους διευθυντές.

Ωρα ανατροπών και για τις αποδοχές των ιερέων

Ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια της Εκκλησίας φέρνει και η νέα εγκύκλιος που αναπροσαρμόζει τόσο τον βασικό μισθό όσο και τα επιδόματα των ιερέων.

Ειδικότερα:
Καθορίζεται ο βασικός μισθός των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαφοροποιούμενος ανά κατεχόμενη θέση – αξίωμα. Συγκεκριμένα, για τον Αρχιεπίσκοπο ο μισθός ορίζεται στα 2.600 ευρώ, για τους μητροπολίτες στα 2.210 ευρώ, ενώ για τους επισκόπους στα 1.820 ευρώ.

Για τους αρχιερείς, η αποζημίωση εξόδων παράστασης ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα για τον Αρχιεπίσκοπο και σε 50 ευρώ για τον εν ενεργεία μητροπολίτη.
Τέλος, αναγνωρίζεται επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών για τους αρχιερείς, το οποίο ωστόσο παρέχεται για τίτλους που έχουν χορηγηθεί με ξεχωριστές σπουδές, μετά τη λήψη του πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, για κατόχους διδακτορικού διπλώματος το επίδομα ορίζεται στα 75 ευρώ, ενώ για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας φοίτησης, τουλάχιστον, ορίζεται στα 45 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα