Καλά κρατεί η (άγρια) κόντρα μεταξύ Αγκυρας – Βερολίνου

Ενταση Στάινμαγερ με Ερντογάν, ενώ οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των S-400 από Τουρκία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Βαριές κουβέντες ανταλλάσσονται ξανά μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα, την ώρα που η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι Τούρκοι δεν έχουν αγοράσει ακόμα το σύστημα S-400, που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων, ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα, όμως η αγορά του θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ. Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο», προσθέτοντας έναν ακόμα παράγοντα «τριβής» με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Στο Βερολίνο οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα κατά της Τουρκίας σε όλα τα πολιτικά κλιμάκια για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες εξ όσων ασκούν κριτική φυλακίζονται και φιμώνονται» δήλωσε χτες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ZDF. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε απάντηση, κάλεσε το Βερολίνο «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του.

Σε μια καθησυχαστική κίνηση προέβη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που με ανοιχτή δίγλωσση επιστολή του, στα γερμανικά και στα τουρκικά, στην «Bild» διαβεβαίωσε τα 3.000.000 τουρκικής καταγωγής άτομα που ζουν στη Γερμανία πως η αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους. «Ανήκετε σε εμάς», διαμήνυσε, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο είτε όχι».

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πάντως, ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει ανοίξει πολλά «μέτωπα», καθώς στο διήμερο ταξίδι του, που ξεκίνησε χτες με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ, καλείται να επιστρατεύσει όλη του τη διπλωματική δεινότητα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Τουρκία, που έχει στηρίξει ανοιχτά το Κατάρ στο εμπάργκο που του έχει επιβληθεί από τη Σαουδική Αραβία, διαμηνύει τώρα πως η παράταση της κρίσης στον Κόλπο «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Ερντογάν, ωστόσο, χρειάζεται επειγόντως πολιτικούς φίλους και ίσως γι’ αυτό επέλεξε να αρχίσει το ταξίδι του από το Ριάντ, προκειμένου να μη διακυβεύσει τις πολύτιμες οικονομικές σχέσεις με το Βασίλειο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα