Τα μυστικά και οι παγίδες του εξωδικαστικού

Τι πρέπει να γνωρίζουν για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του μηχανισμού οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Aπό τις 3 Αυγούστου του 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών οι οφειλέτες με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα με την αίτηση, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να καταθέτουν την αναλυτική λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Μάλιστα, για να συμφωνήσει με τη ρύθμιση το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (εκπροσωπεί τα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης), θα πρέπει να σταθμίσει την αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη και έπειτα την ικανότητά του να αποπληρώσει την οφειλή (με βάση τα εισοδήματά του). Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΚΕΑΟ για την εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι προς το οικονομικό συμφέρον του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως το Υπερταμείο πρέπει να έχει μεγαλύτερο όφελος από τη ρύθμιση απ’ ό,τι θα είχε αν ρευστοποιούσε τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνοφειλετών.

Το πλαίσιο

Η ρύθμιση θα επεκτείνεται έως και τις 120 δόσεις με ταυτόχρονη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των προσαυξήσεων, έως το ύψος του 85% αυτών. Επίσης, θα αφορά χρέη προς τα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016, αρκεί οι οφειλέτες να είναι συνεπείς με τις τρέχουσες εισφορές τους (του 2017) προς τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν εντάσσονται οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς εμπορική ιδιότητα που εμπίπτουν ρητά στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Η συγκεκριμένη αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη και συνοφειλετών, κατάλογος όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων προς αυτών ποσών, πρόταση ρύθμισης, έκθεση βιωσιμότητας, κατάλογος περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, χρηματοοικονομικές καταστάσεις κ.λπ.) προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.
Αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη όσο εκκρεμεί η πρώτη ή μετά τη σύνταξη από τον συντονιστή πρακτικού περαίωσης ή πρακτικού αποτυχίας της διαδικασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα