Κως: Αγώνας δρόμου από τα συνεργεία

Με ταχείς ρυθμούς, ο δήμος απομακρύνει τα συντρίμμια από τον σεισμό. Συγκροτήθηκε επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών

Τις «πληγές» της μετρά η Κως μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με τα συνεργεία του δήμου να έχουν ήδη απομακρύνει τα συντρίμμια από τα περισσότερα σημεία της πόλης και τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουν προχωρήσει ως τώρα σε 140 αυτοψίες, εντοπίζοντας 45 ακατάλληλα κτίρια (32 σπίτια και 13 επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Σεβαστιανό Μαραγκό, οι εργασίες αποκατάστασης στην πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Ιπποκράτους και στο κέντρο της πόλης έχουν ολοκληρωθεί, ενώ συλλέχθηκαν και τα μπάζα από την κατάρρευση τμήματος του Μουσουλμανικού Τεμένους. «Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες παρεμβάσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα» αναφέρει ο κ. Μαραγκός.

Οι εργασίες στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, που έχει υποστεί καθίζηση, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου δόθηκε το «πράσινο φως» για την καταγραφή ζημιών σε κτιριακές υποδομές, επαγγελματικούς χώρους και συναφείς εγκαταστάσεις, καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Δικαιολογητικά

Οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον σεισμό θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή Καταγραφής και Αποτίμησης Ζημιών τα εξής δικαιολογητικά: αίτηση, τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο, φορολογική δήλωση και δήλωση ΦΠΑ, απογραφή προηγούμενου έτους, τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών / εμπορευμάτων, τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού και ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ζημιές καταγράφηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου (σε σύνολο 43 γλυπτών) έπεσαν εξαιτίας του σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή. Από σήμερα, πάντως, η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Κάζα Ρομάνα) και οι στοές κάτω από το Ρωμαϊκό Ωδείο θα είναι ανοικτές για το κοινό.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της υγείας των επτά τραυματιών, που διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.
Οπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ο 23χρονος Νορβηγός που ακρωτηριάστηκε (στο ένα πόδι από την κνήμη και στο άλλο από τον αστράγαλο) αναμένεται να μεταφερθεί από τη ΜΕΘ στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου, καθώς η κατάστασή του κρίνεται σημαντικά βελτιωμένη. Θετικά είναι τα «σημάδια» και για τον 21χρονο Σουηδό με τα πολλαπλά κατάγματα και την υπαραχνοειδή αιμορραγία, καθώς έχει ξυπνήσει και νοσηλεύεται σε ήπια καταστολή. Η πορεία της υγείας των υπόλοιπων πέντε τραυματιών εξελίσσεται ομαλά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα