Ο «σουλτάνος» κάθισε στο σκαμνί την ελευθεροτυπία

Αρχισε χθες στην Τουρκία η μεγάλη δίκη των 17 δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet», με την κατηγορία ότι υποστήριζαν… τρομοκράτες

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Η ειρωνεία, μεγάλη. Την ημέρα (χθες) που στην Τουρκία γιορτάζεται η… ελευθεροτυπία ξεκίνησε η μεγάλη δίκη των 17 δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», στην Κωνσταντινούπολη. Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με έως 43 χρόνια κάθειρξη! Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας, όπως ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσογράφος Μούσα Κατρ, καθώς επίσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

«Η δίκη της “Cumhuriyet” είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία» δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Ντελουάρ, ενώ ο εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία Ερόλ Οντέρογλου χαρακτήρισε τη δίκη «καφκική».

Οι κατηγορούμενοι, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από το πλήθος που είχε μαζευτεί εκεί. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, φωνάζοντας: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

Στο μεταξύ, σε ένδειξη συμπαράστασης, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» έδωσε τις σελίδες της σε συντάκτες και συνεργάτες της «Cumhuriyet», με τον διευθυντή της Λοράν Ζοφρέν να γράφει χαρακτηριστικά:
«Σε ένδειξη της υποστήριξής μας προς τους αδιάλλακτους της ελευθερίας, η °Liberation” τούς δίνει σήμερα τον λόγο. Τόλμησαν να πουν ότι ο σουλτάνος ήταν γυμνός και βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών».

Σόιμπλε: Οχι σε εκβιασμούς Ερντογάν

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild». «Θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων» τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν». Τα αιχμηρά λόγια του Σόιμπλε έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί, μετά και την πρόσφατη σύλληψη από τις τουρκικές Αρχές έξι ακτιβιστών, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα