Σφοδρές αντιδράσεις στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης!

Να ζητήσει συγγνώμη για όσα έλεγε το 2014 κάλεσε η Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα. Επικρίσεις και από τα άλλα κόμματα

Εντονες αντιδράσεις και πολλά επικριτικά έως ειρωνικά σχόλια προκάλεσαν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές. Η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενη τη δήλωση Βαρουφάκη, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να ζητήσει συγγνώμη από τους κυρίους Σαμαρά και Στουρνάρα για όσα έλεγε το 2014, όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές ή αλλιώς να σταματήσει να θριαμβολογεί», όπως νωρίτερα είχε πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό». Για το επιτόκιο τονίζει ότι «είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογούν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν το σχόλιο του Βασίλη Κικίλια: «Αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της οικονομίας το 2014, η χώρα θα δανειζόταν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και θα ήμασταν εκτός Μνημονίων».

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία του 2014 «σκηνοθετημένη παράσταση, όπου θα μοιράζεται και ποπκόρν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story». «Η αντίφαση είναι κραυγαλέα» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, προσθέτοντας ότι η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η έξοδος στις αγορές με το επιτόκιο δανεισμού από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, «δείχνει πόσο δύσκολη, μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

«Salto mortale»

Κατηγορηματικός και καυστικός ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Αυτή δεν είναι έξοδος στις αγορές, είναι ένα ακόμη salto mortale. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι από αυτά τα 3 δισ. ευρώ δεν θα πέσει στην εθνική μας οικονομία ούτε ένα ευρώ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής.
Διαιώνιση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων προβλέπει το ΚΚΕ. «Ο νέος δανεισμός, με τη λεγόμενη “έξοδο στις αγορές”, είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.» αναφέρει ο Περισσός.

Επικριτικός ήταν ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Κάποιοι λένε “μπράβο” που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές. “Μπράβο” γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. Εμείς, λοιπόν, θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας, που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την άποψη ότι «στις αγορές βγαίνουμε γιατί διαφορετικά θα πτωχεύαμε» εξέφρασε ο Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι «χρωστάμε» το ομόλογο του Αντώνη Σαμαρά. «Το ομόλογο θα είναι με αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλαιο και ο τόκος είναι κλειδωμένα – δεν μπορεί να χαριστεί ούτε ένα ευρώ».

Θριαμβολογίες (με non paper) από το Μέγαρο Μαξίμου

Με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα (non paper) και όχι με δελτίο Τύπου επέλεξε να υποδεχτεί με πανηγυρικό τόνο το Μέγαρο Μαξίμου την έξοδο της χώρας στις αγορές, η οποία, όπως υποστηρίζει, «στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».

Το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Προς το παρόν, πάντως, αποφεύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι επενδυτές θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα και πόσα χρήματα θα βάλει καθένας.

Σύγκριση με Σαμαρά

Στο non paper δεν παραλείπεται βέβαια η σύγκριση με την τελευταία έξοδο στις αγορές, επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, τονίζοντας:
«Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα