Μικρό όφελος από την έκδοση, επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές

Η προσδοκία ότι το νέο 5ετές ομόλογο θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες δύο καινούργιες εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε η Ελλάδα στη συνέχεια να πάψει να εξαρτάται από τους ξένους δανειστές της, είναι σχεδόν το μοναδικό όφελος από τη χθεσινή επιστροφή στις αγορές. Από οικονομική σκοπιά, το χθεσινό εγχείρημα έχει πολύ μικρό κέρδος, ενώ, αντιθέτως, απέδειξε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα μας, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της έκδοσης σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσακαλώτος κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας χθες: «Σε αγγλικούς όρους, “ήταν μία ικανοποιητική έξοδος”, ενώ σε ελληνικούς ήταν “κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε”». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση μας δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση, φαινομενικά μεν, πέτυχε χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κρατικό τίτλο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά, αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε και σήμερα στις αγορές, προκύπτει ότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Με βάση τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς, το 2014 και σήμερα, η απόδοση του χθεσινού 5ετούς ομολόγου θα έπρεπε να περιοριστεί περίπου στο 4,2%, ενώ έφτασε το 4,625%. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη πόνταραν σε μια απόδοση έως 4,50%, ενώ υπήρχαν και φωνές που προεξοφλούσαν αποτέλεσμα πιο κοντά στο 4%! Η διαφορά των 0,325 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου Σαμαρά και του ομολόγου Τσίπρα οδηγεί σε όφελος μικρότερο των 10.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.

Λιγότερες προσφορές

Εξάλλου, αίσθηση προκαλούν οι πολύ λιγότερες προσφορές που υποβλήθηκαν χθες σε σύγκριση με το 2014. Το ομόλογο Σαμαρά είχε προσελκύσει τριπλάσιο επενδυτικό ενδιαφέρον (600 προσφορές συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ) σε σχέση με το νέο 5ετές (200 προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ), γεγονός που αποδυναμώνει την κυβερνητική ρητορική περί «επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας».

Επιπλέον, η χθεσινή έκδοση έγινε υπό αυστηρά προστατευμένες συνθήκες, καθώς βασίστηκε στην ανταλλαγή του προηγούμενου 5ετούς ομολόγου με το νέο. Από τα 3 δισ. ευρώ που έγιναν αποδεκτά, τα 1.574.357 ευρώ προήλθαν από «ρολάρισμα» του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο κρατικό τίτλο. Το νέο 5ετές στηρίχθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό από εγχώρια κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της έκδοσης (περίπου 1,4 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ προσφορών που έγιναν αποδεκτά).

Ευμενή σχόλια αλλά και σκεπτικισμός από τον ξένο Τύπο

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον του Τύπου διεθνώς, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα και τα μπροστινά «σαλόνια» μερικών από τις μεγαλύτερες εφημερίδες.
Πολύ μελάνι χύθηκε σε αναλύσεις και σχόλια για το γεγονός που οι «New York Times» χαρακτήρισαν «ορόσημο για την ευρωζώνη», ενώ η «Wall Street Journal» έγραφε χθες ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022».

Και στην Ευρώπη, όμως, τα δημοσιεύματα ήταν θετικά και αισιόδοξα για την πορεία της χώρας μας, ενώ ακόμα και στον γερμανικό Τύπο δημοσιεύτηκαν επαινετικά σχόλια για την επάνοδό μας στις αγορές.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου», προσθέτοντας ότι το νέο ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης. Με περισσότερο σκεπτικισμό, το περιοδικό «Spiegel» έγραψε για την επιστροφή «του σοβαρότερου οικονομικού ασθενή της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 θα φανεί αν η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

«Τολμηρή απόφαση»

Το Bloomberg, με τις συνεχείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις του για το ζήτημα, επισημαίνει ότι η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει πενταετές ομόλογο είναι τολμηρή και υποσημειώνει πως «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά όχι τους άπληστους».
Ο γαλλικός Τύπος παρομοίαζε χθες το πρώτο ελληνικό ομόλογο με ένα «τεστ υψίστης σημασίας για την εμπιστοσύνη των αγορών», ενώ η βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ Echο» έκανε εκτενή ανάλυση στο γεγονός. Υποστηρικτικά ήταν τα δημοσιεύματα και στη γειτονική Ιταλία, με την «Il Messaggero» να κάνει λόγο για βελτίωση του κλίματος στην ευρωζώνη, που «αντανακλάται και στην Ελλάδα», και την οικονομική εφημερίδα «Μilano Finanza» να παραθέτει την άποψη του Αντόνιο Γκαρθία Πασκουάλ, οικονομολόγου της Barclays, σύμφωνα με τον οποίο «η χρονική στιγμή που επελέγη είναι θετική, τόσο μακροοικονομικά όσο και βάσει των σημερινών δεδομένων των αγορών».

Θεανώ Καρούτα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα