Ρελάνς «σουλτάνου» με τους ρωσικούς S-400!

Ανακοίνωσε τη συμφωνία μετά την αποτυχημένη περιοδεία στον Κόλπο και την κόντρα με τις ΗΠΑ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με στόχο -προφανώς- να αντισταθμίσει τις απώλειες από την αποτυχημένη περιοδεία που πραγματοποίησε το τελευταίο τριήμερο στον Περσικό Κόλπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε χθες να αλλάξει την ατζέντα, στρέφοντας την προσοχή αλλού. Κι αυτή τη φορά, σε μια περίοδο κατά την οποία ο «σουλτάνος» έχει πια περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στην ευρύτερη περιοχή, επέλεξε να τα βάλει με τους Αμερικανούς λόγω… S-400!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο διεμήνυσε ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. «Εγιναν βήματα με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Εχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στη χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο σώμα της τουρκικής Βουλής, ενώ τόνισε ότι «επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε» και γι’ αυτό «αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού».

Δεν παρέλειψε, όμως, να ρίξει «καρφιά» αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στη συμπεριφορά της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα. «Οι συμφωνίες αυτές (σ.σ.: με τους Ρώσους) είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιoν λόγο, λοιπόν (σ.σ.: οι ΗΠΑ), ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προασπίσει την ασφάλειά της» υπογράμμισε ο Ερντογάν, την ώρα πάντως που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου από την πλευρά του αρνιόταν να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Την ίδια στιγμή, όμως, τον ενθουσιασμό του για την «επιτυχημένη» περιοδεία του στον Κόλπο δεν συμμεριζόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουαρ Γκάργκας. «Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου δεν φέρνει κάτι νέο. Λόγω της βιαστικής θέσης που έλαβε η Τουρκία, η ουδετερότητα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Αγκυρα» ανέφερε ο Γκάργκας στον λογαριασμό του στο twitter, ρίχνοντας «πόρτα» στον αυτόκλητο διαμεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή Ερντογάν.

Ο «σουλτάνος», ωστόσο, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «παραγωγικές και επιτυχημένες» τις επαφές που έκανε στη διάρκεια της περιοδείας του στον Κόλπο.

Ετοιμη να «φάει πόρτα» η Αγκυρα από την Ε.Ε. λόγω του αυταρχικού Ερντογάν

Μία ανάσα από το να «φάει πόρτα» και από την Ε.Ε. φαίνεται πως βρίσκεται πια η Τουρκία, λόγω της απολυταρχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει ο Ερντογάν και η οποία έχει ως συνέπεια την παραβίαση ακόμη και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του.
«Μόνο με πράξεις θα μπορούσε η Τουρκία, η οποία διαρκώς απομακρύνεται από την Ευρώπη, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε.» δήλωνε χθες ο Γιοχάνες Χαν, ο αυστριακός επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neuen Presse», με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ στις Βρυξέλλες.

Σε πιο αυστηρό τόνο, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ τόνιζε χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως «δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων και του σπασίματος των ταμπού εκ μέρους της Αγκυρας, οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία υποβαθμίζονται σε φάρσα και πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η συνδεδεμένη με αυτές βοήθεια».

Κατά τον Λίντνερ δε, του οποίου η άποψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ενδέχεται να γίνει αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αν η τελευταία κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, «η Τουρκία απέχει παρασάγγας από τις ευρωπαϊκές αξίες. Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία της γνώμης και του Τύπου, όπως και θέματα κράτους δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. βρίσκεται, επομένως, πέραν πάσης φαντασίας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα