Κίνδυνος (τώρα) για απεργίες στα λιμάνια

Δεν τα βρήκαν για τη σύμβαση εργασίας 

Ετοιμοι να… τινάξουν στον αέρα τις καλοκαιρινές διακοπές χιλιάδων Ελλήνων και ξένων τουριστών εμφανίζονται οι ναυτικοί, που προανήγγειλαν προειδοποιητικές απεργίες σε πλοία της Ραφήνας στο διάστημα 1-3 Αυγούστου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Οι εταιρίες προχωρούν σε υπερβάσεις ωραρίων εργασίας των πληρωμάτων και δεν καταβάλλουν υπερωριακή απασχόληση» αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που κήρυξε 24ωρες απεργίες στα πλοία «Tera Jet» της εταιρίας Sea Jets (1η Αυγούστου), «Αικατερίνη Π.» της εταιρίας Fast Ferries (2 Αυγούστου) και «Super Runner» της εταιρίας Golden Star Ferries (3 Αυγούστου).

Νέα 24ωρη

Οπως διευκρινίζει η ΠΕΝΕΝ, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ναυτικών για τους όρους της συλλογικής σύμβασης και ειδικότερα για τις υπερωρίες, θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία στις 4 Αυγούστου σε όλα τα πλοία της γραμμής Ραφήνα – Κυκλάδες.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) απέβη άκαρπη, καθώς οι ακτοπλόοι ζητούν υπογραφή σύμβασης χωρίς αλλαγές στους όρους αμοιβής των ναυτικών, ενώ τα ναυτεργατικά σωματεία δεν κάνουν βήμα πίσω στο ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης των ναυτικών. «Πολλοί ναυτικοί εργάζονται 14 με 16 ώρες την ημέρα, χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα» τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία, που κατηγορούν τις ακτοπλοϊκές εταιρίες για «αδιαλλαξία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα