Η Αθήνα του 1917 μέσα από σπάνια «κλικ»

Μεγάλη φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με οπτικό υλικό από Γάλλους στρατιώτες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Φως στην άγνωστη Αθήνα του 1917, μέσα από μια σειρά από σπάνιες λήψεις, που πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό. Μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση με εικόνες από τα μνημεία της πρωτεύουσας, τους δρόμους και τις γωνιές της, όπως καταγράφηκαν από Γάλλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές στις αρχές του 20ού αιώνα, δεσπόζει στο φθινοπωρινό πρόγραμμα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Μουσείου Μπενάκη.

Πρόκειται για μια παρουσίαση που φέρει τη σφραγίδα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και περιλαμβάνει σπάνιο οπτικό υλικό, το οποίο προέρχεται από τη φωτογραφική υπηρεσία συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος. Γνωστό και «Στρατιά της Ανατολής», το σώμα που έδρασε στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917 βρέθηκε στην Αθήνα πραγματοποιώντας εκατοντάδες λήψεις στην πόλη, εικόνες που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους. Το υλικό φυλάσσεται στο Παρίσι και θα μπορεί να το απολαύσει κανείς από τις 15 Σεπτεμβρίου στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Εγκαίνια

Στα τέλη του ίδιου μήνα θα εγκαινιαστεί στην Πειραιώς μια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι συμμετοχές των φετινών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, τιμητικές διακρίσεις που απονέμει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση – αφιέρωμα στον φημισμένο Γάλλο ζωγράφο και εικονογράφο Ανρί ντε Τουλούζ – Λοτρέκ.

Συνολικά πέντε πρωτότυπες αφίσες του Γάλλου δημιουργού αλλά και 16 αφίσες που δημιουργήθηκαν από Ελληνες γραφίστες, τιμώντας τον ίδιο αλλά και το έργο του, θα εκτίθενται για περίπου δύο μήνες στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι η ιδέα της έκθεσης είναι βασισμένη σε μια παλιότερη παρουσίαση του 2001, όταν με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τον θάνατο του Λοτρέκ 100 κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν μια σειρά από έργα, τα οποία «κατέλαβαν» το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.
Η ελληνική εκδοχή της έκθεσης θα έχει τίτλο «Το Nέο Salon des Cent. Διεθνής Εκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse – Lautrec».

Ιστορικά κεραμικά από τη Ρόδο και 500 γλυπτά της Μαρίτσας Τραυλού

Το Μουσείο Μπενάκη τον Σεπτέμβριο θα διοργανώσει και μια ενδιαφέρουσα έκθεση για το ιστορικό εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, παρουσιάζοντας κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας, η οποία έβαλε λουκέτο το 1987, μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της, επιχειρηματία Κωνσταντίνου Δ. Χατζηκωνσταντή.

Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη. Τέλος, έχει προγραμματιστεί και μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, η πρώτη για την εικαστικό Μαρίτσα Τραυλού, η οποία θα παρουσιάσει περίπου 500 γλυπτικές συνθέσεις της, μια σειρά από πολύχρωμες δημιουργίες της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια δυνατή αίσθηση υφής και χρώματος, που εκφράζουν το μεγαλείο και τη χαρά της ζωής. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 05/10.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα