Ευκολότερη τώρα η πρόσβαση ασθενών σε ακριβά φάρμακα!

Ανοίγει ο δρόμος (με εγκύκλιο του υπ. Υγείας) για εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Από τη
Ρίτα Μελά

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των καρκινοπαθών αλλά και των συλλόγων ασθενών με σπάνιες θανατηφόρες ασθένειες, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την εισαγωγή και την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των ακριβών και των καινοτόμων θεραπειών για τις απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς νόσους.

Τα εν λόγω σκευάσματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας και σύνδρομα όπως ινοκυστική νόσος, νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.λπ.) δεν είναι απαραίτητο να πληρούν τις προϋποθέσεις της θετικής λίστας, ωστόσο χρειάζεται να έχουν λάβει εξατομικευμένη κρίση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί τους διευκολύνονται για την υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, καθώς μπορούν να την υποβάλουν ακόμη και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: [email protected].

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σκοπός της νέας εγκύκλιου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε όλες τις ακριβές και καινοτόμες θεραπείες.

Η εγκύκλιος ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να εισάγονται στη χώρα μας και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σκευάσματα που αφορούν νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενούς από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνο κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.
Με την ενεργοποίηση της παραπάνω ρύθμισης διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υποομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις, και ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα