Ο γόρδιος δεσμός του καπνίσματος

Το 1856, σαν σήμερα, με βασιλικό διάταγμα που υπέγραφε ο Οθων απαγορευόταν το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Στόχος του διατάγματος ήταν να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Από τότε ως σήμερα άλλαξαν σχεδόν τα πάντα στο ελληνικό κράτος: τα σύνορά του, το πολίτευμα, η ίδια η γλώσσα στην οποία συντάσσονται τα κρατικά έγγραφα. Μόνο οι νοοτροπίες έχουν μείνει ίδιες και τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί τη… μακροημέρευσή τους. Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

Το κάπνισμα διαρκώς απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, εστιατόρια, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης και διαρκώς το επιτρέπουν υπάλληλοι που κάνουν τα στραβά μάτια επειδή έχουν σχετικές (ανεπίσημες, πλην αυστηρές) προς τούτο εντολές από τους ανωτέρους τους.

Η Ελλάδα με το βασιλικό διάταγμα που αναφέρθηκε προηγουμένως ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αποπειράθηκαν να καταπολεμήσουν διά νόμου τη μάστιγα του καπνίσματος. Το διάταγμα του Οθωνος αλλά και η πρόσφατη αντικαπνιστική νομοθεσία με τα πρόστιμα και τα διοικητικά μέτρα απέτυχαν παταγωδώς για έναν απλούστατο λόγο: Δεν υπήρχε (ούτε φαίνεται να υπάρχει) πολιτική βούληση.

Το κάπνισμα έχει ένα βασικό ατού για κάθε κρατική μηχανή που λειτουργεί με τριτοκοσμική νοοτροπία: Προσφέρει μεγάλα, γρήγορα κέρδη στο Δημόσιο. Οι ειδικοί φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα καπνικά προϊόντα είναι θηριώδεις και εισπράττονται σχεδόν άμεσα. Υπολογίζεται ότι από ένα πακέτο τσιγάρων που κοστίζει 4 ευρώ η φορολόγηση που θα κατευθυνθεί στα δημόσια ταμεία ανέρχεται περίπου στα 3 ευρώ. Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι λάτρεις των εύκολων λύσεων και του βραχυπρόθεσμου κέρδους δεν σκέφτονται καθόλου την υγεία των πολιτών αλλά και την αβάσταχτη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από τα νοσήλια για τις σοβαρότατες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η λύση είναι απλή και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, γρήγορα, χωρίς εξαιρέσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις: καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, με αυστηρή επίβλεψη της εφαρμογής του σχετικού νόμου. Ολα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα