Νέο μπλόκο! Ακόμα πιο δύσκολη (τώρα) η μεταβίβαση ακινήτων

Ακόμα πιο δύσκολες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με την εφαρμογή του νόμου για τους ΟΤΑ. Η διάταξη του νόμου που καθιστά υποχρεωτική την επισύναψη βεβαίωσης του δήμου περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ισχύει αυτόματα, χωρίς καμιά μεταβατική περίοδο.

Αυτό όμως έχει συνέπεια να μην έχει εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και η διαδικασία μεταβιβάσεων να βρίσκεται στον αέρα.

Οπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, με την απουσία της εγκυκλίου οι υπηρεσίες των ΟΤΑ δεν θα εφαρμόζουν τις νέες νομικές διατάξεις και θα δημιουργηθεί πρακτική αδυναμία σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων για ικανό χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς σημειώνει ότι η επαπειλούμενη κύρωση είναι η ακυρότητα των συμβολαίων που θα συνταχθούν χωρίς τη βεβαίωση αυτή, κύρωση που… αποπνέει κυριολεκτικά «νομική βαρβαρότητα».

Φόβος

Εκφράζει επίσης τον φόβο ότι ειδικά σε μικρούς δήμους θα αναβιώσει το φαινόμενο της αδικαιολόγητης και ετσιθελικής μη χορήγησης της βεβαίωσης αυτής σε ιδιοκτήτες οικοπέδων, ως μέσο πίεσής τους για να μην ανοικοδομήσουν ή για να τα εκχωρήσουν στον ίδιο τον δήμο με μικρό ή και χωρίς αντάλλαγμα.

Με την προσθήκη της βεβαίωσης του δήμου περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας αυξάνεται πλέον σε 23 ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Αριθμός που θα διογκωθεί περαιτέρω από την εφαρμογή των διατάξεων περί «ταυτότητας κτιρίου».

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση, που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα