«Τα Κέντρα Υγείας δεν κάνουν ούτε μία απλή εξέταση αίματος»

Επιστολή αγωνίας στον πρωθυπουργό από την ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν υπάρχουν χρήματα για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες»

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στα Κέντρα Υγείας της χώρας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν στις ζελατίνες. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις κενές θέσεις, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά γιατροί και ασθενείς στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Ελλείψεις

«Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων εννέα μόνο στα… χαρτιά, καθώς και 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%, ενώ στις οργανικές θέσεις πλην ιατρών η κάλυψη είναι 35%» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας για το δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί) σε 145 δήμους της χώρας δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 δεν υπάρχει γυναικολόγος και σε 75 δήμους δεν υπάρχει παιδίατρος.

«Οι γενικοί ιατροί των Κέντρων Υγείας κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία. Κέντρα Υγείας λειτουργούν μόνο με μία νοσηλεύτρια (π.χ. Ανδρίτσαινα), ενώ όλο και περισσότερα κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα, λες και είναι τράπεζες» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που σε άλλο σημείο της επιστολής αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ασθενοφόρων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Στα νησιά των Σποράδων, που βουλιάζουν από τουρίστες, δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Χωρίς ασθενοφόρο είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη και Παξοί.

Κινδυνεύουν ζωές και χάνονται ασθενείς από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές προς τα νοσοκομεία» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα