«Εφυγε» στα 82 της η ανατρεπτική εικαστικός Ασπα Στασινοπούλου

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή η εικαστικός και περφόρμερ Ασπα Στασινοπούλου. Η γνωστή για τις ανατρεπτικές δράσεις της καλλιτέχνιδα, στις οποίες συνήθιζε να προσδίδει καταγγελτικό τόνο, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά.

Εκανε την πρώτη ατομική έκθεσή της στην Αθήνα το 1966, ενώ από το 1969 έως και το 1974 έμεινε και εργάστηκε στο Λονδίνο.

Αν και αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, στη συνέχεια εισήγαγε στη δουλειά της μεικτά υλικά, έτοιμα αντικείμενα, επεξεργασμένες φωτογραφικές εκτυπώσεις και άλλα εκφραστικά μέσα. Γι’ αυτό στο έργο της συναντάει κανείς κατά κύριο λόγο κατασκευές και εγκαταστάσεις. Είχε παρουσιάσει δημιουργίες σε επιλεκτικές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Αμστερνταμ και Λονδίνο.

Το 2009 είχε οργανωθεί μεγάλη αναδρομική έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ έργο της υπάρχει και στην τρέχουσα έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τίτλο «Αντίδωρον», που φιλοξενείται την περίοδο αυτή στο Κάσελ της Γερμανίας. Η κηδεία της έγινε χθες από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα