Οφειλές-σοκ του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε φαρμακοποιούς και προμηθευτές

Εχει τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές (1,76 δισ. €) στους παρόχους Υγείας, που τους οδηγεί στο λουκέτο • Ηδη τα φαρμακεία Αθηνών και Πειραιά έκοψαν την πίστωση στους διαβητικούς Από τη 
Ρίτα Μελά

Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις των παρόχων Υγείας έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, καθώς το μεγαλύτερο «φέσι» του κράτους αφορά ιδιώτες που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον μήνα Ιούνιο, από τα 3,882 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα τα 1,76 δισ. ευρώ είναι φέσια του ΕΟΠΥΥ (1,214 δισ. ευρώ) και των νοσοκομείων 554.000.000 ευρώ. Αυτή η κατάσταση έχει ως συνέπεια επιχειρήσεις όπως φυσιοθεραπευτήρια, λογοθεραπευτές, κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και άλλοι προμηθευτές να «στραγγαλίζονται» από την έλλειψη ρευστότητας.

Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την 1η Αυγούστου με τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία έκοψαν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που χρειάζονται αναλώσιμα είδη για τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν τους αποζημιώνει. Και μπορεί να αναμένεται να δουν το χρώμα του χρήματος από την επόμενη εβδομάδα, όπως δεσμεύτηκε ο ΕΟΠΥΥ, ως τότε όμως οι διαβητικοί πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα αυτά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Δελτίο Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης – Ιούνιος 2017, που αφορά τα κρατικά χρέη προς τους ιδιώτες, από τα 3,882 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά η γενική κυβέρνηση τα 1,76 δισ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ είχε τον Ιούνιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,214 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 554.000.000 ευρώ (σύνολο 1,76 δισ. ευρώ).

Τον Ιανουάριο του 2017 ο ΕΟΠΥΥ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,330 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 517.000.000 (σύνολο 1,84 δισ. ευρώ), όταν οι συνολικές οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν στα 3,64 δισεκατομμύρια.

Και ενώ τους επόμενους μήνες αυξομειώνονταν, τον Ιούνιο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «χτύπησαν κόκκινο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα