Οι (τέσσερις) νόμοι που θα καταργήσει η Νέα Δημοκρατία!

Οι νόμοι για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και η απλή αναλογική στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν, αμέσως μόλις ο Κυριάκος αναλάβει την εξουσία

Από τον
Φίλιππο Πανταζή
 
Ως κυβέρνηση σε αναμονή, που αποτελεί τη «μόνη αξιόπιστη λύση για τον τόπο», επιχειρεί να αναδείξει τη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στόχος του είναι να επιβάλει τη δική του ατζέντα στον διάλογο ενώπιον των πολιτών και να διαψεύσει όσους τον κατηγορούν ότι σύρεται από την κυβέρνηση στη δική της θεματολογία. Στο πλαίσιο αυτό διευρύνει την αντιπολιτευτική ρητορική του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, πέραν της οικονομίας, κάτι που θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, εν μέσω της ολιγοήμερης θερινής ραστώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς ζητεί από τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται σταθερά δίπλα στους πολίτες, ακόμα και από τους τόπους των ολιγοήμερων διακοπών τους, να ακουν τα προβλήματά τους και να δίνουν άμεσα λύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Και αν αυτό είναι δύσκολο με τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση, ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση, θα λάβει άμεσες πρωτοβουλίες, κατ’ αρχήν καταργώντας συγκεκριμένους νόμους, τους οποίους ψήφισαν οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι τα τελευταία 2,5 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως χαρακτηριστικά λένε στενοί συνεργάτες του, «θα αποκατασταθούν η κανονικότητα και η τάξη στη χώρα», ενώ θα ενισχυθούν οι δεσμοί του κόμματος με συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. θα αποτελέσουν παρελθόν:

■ Οι νόμοι Γαβρόγλου, Μπαλτά, Κουράκη για την Παιδεία, στην οποία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη έμφαση. «Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ότι η Νέα Δημοκρατία θα το καταργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη από το βήμα του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια. Επανειλημμένα έχει μιλήσει για πλήρη απαξίωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων εκ μέρους της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί πως συστηματικά αποδομεί και διαβρώνει μεταρρυθμίσεις ετών. «Γυρίζετε την Παιδεία στη δεκαετία του 1980 με τα ίδια ξεπερασμένα κλισέ. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις δικές σας πολιτικές» σημειώνει σε κάθε ευκαιρία, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

■ Ο νόμος Παρασκευόπουλου για τη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα της εγκληματικότητας είναι προβληματικό σε πολλά επίπεδα, εκτιμούν στη Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και πολιτικής βούλησης. «Αθώοι πολίτες πληρώνουν τις ιδεοληψίες του νόμου Παρασκευόπουλου, θα τον καταργήσουμε» ανέφερε πρόσφατα διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έχει κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ότι η πρώτη ενέργειά του ήταν «η ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων τρομοκρατών». Παράλληλα, συνδέει το θέμα με την ασφάλεια των πολιτών και έχει κάνει γνωστό ότι η κυβέρνησή του θα φτιάξει μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ θα επανασυστήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ.

■ Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. «Αποτελεί πάγια δέσμευσή μας η κατάργησή του. Πρόκειται για έναν φόρο, ο οποίος ούτε έσοδα απέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο και προσέθεσε φυσικά πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στους παραγωγούς – ειδικά στους μικρούς παραγωγούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την επίσκεψή του στην έκθεση «Οινόραμα 2017». Πρόσφατα, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι πριν από το κλείσιμο της χρονιάς ο συγκεκριμένος νόμος θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

■ Η απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές, εφόσον αυτή νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Αμέσως μετά, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου» έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος χαρακτηρίζει την απλή αναλογική συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία. Από την άλλη, τάσσεται υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών καθώς και της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «εάν η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα