Χορηγοί φεστιβάλ με το... ζόρι οι συνταξιούχοι

Πώς πριμοδοτούν την πώληση των εισιτηρίων για παραστάσεις που δεν μπορούν να δουν

Σε... μέγα χορηγό των πολιτιστικών φεστιβάλ σε Αθήνα και περιφέρεια έχουν μετατραπεί οι συνταξιούχοι, καθώς -χωρίς να το γνωρίζουν- πριμοδοτούν με τμήμα των συντάξεών τους την πώληση των εισιτηρίων.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, βρήκε τον πιο ανέξοδο και αποτελεσματικό τρόπο να καταστήσει sold out όλες τις παραστάσεις των κρατικών φεστιβάλ, παρακρατώντας από τους συνταξιούχους τα χρήματα των εισιτηρίων μέσω των ομοσπονδιών τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πρωτοβουλία ανήκει στην ηγεσία του υπουργείου («φωτογραφίζοντας» τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο) και όχι στους συνδικαλιστές, οι οποίοι κατάφεραν -με πολύ κόπο- να μειώσουν στο 10% το «χαράτσι» για τα φεστιβάλ, από 20% που τους είχε αρχικά επιβληθεί.

Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη εβδομάδα, η μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ από τις συντάξεις 1.368.000 συνταξιούχων κατευθύνεται στις ομοσπονδίες και στους συλλόγους τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδά τους. Παρότι προαιρετική -καθώς όποιος επιθυμεί μπορεί να αρνηθεί την παρακράτηση-, η εισφορά συγκέντρωσε το περασμένο εξάμηνο ένα μεγάλο ποσό (1.663.738,20 ευρώ), το οποίο διανεμήθηκε σε τρεις ομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ έλαβε ποσό ύψους 1.064.792,45 ευρώ, η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων 532.396,22 ευρώ και η Ομοσπονδία Αποστράτων ποσό 66.549,53 ευρώ.
Οι ομοσπονδίες αυτές «πιέστηκαν» να διαθέσουν 160.000 ευρώ για να αγοράσουν τα εισιτήρια των φεστιβάλ για τις παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και περιφέρεια. Μάλιστα το υπουργείο «πίεζε» το ποσό αυτό να είναι διπλάσιο (320.000 ευρώ), όμως οι συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν και το έριξαν στα γνωστά επίπεδα.

Ενώ δηλαδή τα συγκεκριμένα χρήματα θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για κοινωνικές δράσεις ή για λειτουργικά έξοδα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δαπανήθηκαν, όχι κατ' επιλογήν τους, για πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες ελάχιστοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Σύμφωνα με καταγγελίες συνταξιούχων, τα εισιτήρια αφορούσαν παραστάσεις που ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (στα περιφερειακά φεστιβάλ) και τα έξοδα μετακίνησης ήταν δυσανάλογα με το κόστος των εισιτηρίων. Ετσι οι θέσεις έμεναν κενές, αλλά οι παραστάσεις ήταν επιτυχημένες, καθώς τουλάχιστον τα εισιτήρια είχαν διατεθεί (όπως έπρεπε).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσο σύννομη είναι μια τέτοια ενέργεια, δεδομένου ότι σκοπός της κράτησης του 0,20 ευρώ είναι η οικονομική ενίσχυση των σωματείων συνταξιούχων και όχι η εξαγορά εισιτηρίων.
Οπως αναφέρει μάλιστα σε επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, με τα χρήματα αυτά συντηρούνται 59 σύλλογοι σε όλους τους νομούς, οι 54 εκ των οποίων έχουν ιδιόκτητα γραφεία με τα χρήματα από την εισφορά των συνταξιούχων.
Με το ποσό που τους αποδίδεται σκοπεύουν να στεγάσουν και τα υπόλοιπα σωματεία τους, να πληρώσουν το διοικητικό προσωπικό και να συνεχίσουν τις δράσεις ενημέρωσης των μελών τους και συμμετοχής τους σε διεκδικητικούς αγώνες.