ΕΔΟΕΑΠ: Μια θολή πρόταση που φέρνει μεγαλύτερες φουρτούνες!

Με προφανή τον κίνδυνο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν και να οδηγηθούν σε απόλυτη ασφυξία οι εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει να λειτουργούν επιχειρείται να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό, δυστυχώς, είναι το βασικό συμπέρασμα της πρότασης που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Πάνος Κυριακόπουλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί λύση, ύστερα από την κατάργηση του αγγελιόσημου, για το ταμείο ασφάλισης των δημοσιογράφων…

Η πρόταση του κ. Κυριακόπουλου περιλαμβάνει αρκετά θολά αλλά και εξωφρενικά σημεία, τα οποία καθιστούν αβέβαιη και αυτήν ακόμη «τη διεύρυνση και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», όπως επιγράφεται.

Κατά ένα μέρος, η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ προτείνεται να εξασφαλιστεί «με καταβολή ποσοστού 6% σε βάρος των εργαζομένων και 6% σε βάρος των εργοδοτών επί των μεικτών αποδοχών», που μεταφράζεται ευθύς εξ αρχής σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις και για τις δύο πλευρές, οι οποίες εκ των πραγμάτων οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις αποδοχών.

Ακόμη πιο τραγελαφικό είναι το σημείο στο οποίο αναφέρεται ότι «κατά το λοιπό μέρος η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ θα εξασφαλιστεί με εισφορά επί του κύκλου εργασιών εκάστου εργοδότη ύψους 4%». Δίχως να αποσαφηνίζεται αν αυτό θα αφορά μόνο το σκέλος των διαφημιστικών εσόδων ή των συνολικών, είναι προφανές ότι στη δεύτερη περίπτωση κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πραγματικό βρόχο, ειδικά για τον χώρο των εφημερίδων, οι οποίες, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε ακόμη έναν επαχθή φόρο, θα υποχρεωθούν σε επώδυνες λύσεις για να μην κλείσουν.

Προχειρότητα

Μάλιστα, σε μια ένδειξη προχειρότητας και βιασύνης, στην πρόταση για την τελική συμφωνία ζητείται να εκπροσωπήσει τις εφημερίδες η ΕΙΗΕΑ (Ενωση Ιδιοκτητών), η οποία όμως ακόμα δεν έχει νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση και, άρα, στερείται εκπροσώπησης.

Αντιθέτως, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς η πρόταση του κ. Κυριακόπουλου -ο οποίος είναι πρόεδρος της ένωσής τους- προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου διαφημίσεων στο 14%, ενώ ήδη οι καναλάρχες κερδίζουν πάρα πολλά με την κατάργηση του αγγελιόσημου. Θυμίζοντας το ανέκδοτο με εκείνον που ρωτά «Να κουρέψω τον σκύλο;» και ο συνομιλητής του τού απαντά «Κούρεψέ τον, δικός μου είναι;», με το κείμενο αυτό επιχειρείται, άλλωστε, από τους ιδιοκτήτες των καναλιών να μεταφερθεί γενικότερα το βάρος διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ στους ώμους όλων των υπολοίπων, οι οποίοι καλούνται να φορτωθούν τον κύριο όγκο των νέων εισφορών.

Να σημειωθεί ότι με τη θεσμοθέτηση εισφοράς επί της διαφήμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ διαφωνεί η Ενωση Διαδικτύου, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά δηλώνει πως η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν την εκφράζει! Επίσης, παρόμοια θέση εξέφρασε και η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα