Αντιδιαβητικό φάρμακο (από δηλητήριο σαύρας) κατά του Πάρκινσον!

Φάρμακο, που απομονώθηκε από το δηλητήριο σαύρας και χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη τύπου 2, φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο μέσο που δίνει βάσιμες ελπίδες πως είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει η εξέλιξη της έως σήμερα ανίατης νόσου του Πάρκινσον.

Η κλινική δοκιμή του αντιδιαβητικού φαρμάκου εξενατίδη σε 60 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί πήραν το φάρμακο και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο, έδειξε ότι μπορεί να βάλει κάποιο φρένο στην πρόοδο της νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Φολτάινι του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δήλωσαν «ενθουσιασμένοι», αλλά συνέστησαν αυτοσυγκράτηση. Τρεις μήνες μετά τη διακοπή της πειραματικής θεραπείας, που προέβλεπε τη χορήγηση του φαρμάκου μία φορά την εβδομάδα και η οποία διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, οι ασθενείς που είχαν λάβει εξενατίδη συνέχιζαν να νιώθουν καλύτερα και να έχουν καλύτερη κινητική λειτουργία σε σχέση με όσους είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.

Το ζητούμενο, όμως, είναι αν το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό όχι απλώς για μήνες, αλλά για χρόνια. Οπως είπε ο Φολτάινι, «είναι η πρώτη κλινική δοκιμή σε πραγματικούς ασθενείς με Πάρκινσον, στην οποία έχει υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα. (…) Η εξενατίδη δεν “καμουφλάρει” απλώς τα συμπτώματα, αλλά επιδρά στην υποκείμενη παθολογία».

Η εξενατίδη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δρώντας στην ορμόνη GLP-1 του παγκρέατος και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Κυτταρικοί υποδοχείς της GLP-1 υπάρχουν και στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως η ενεργοποίησή τους βοηθά στην παραγωγή περισσότερης ντοπαμίνης.

Ηδη το φάρμακο άρχισε να δοκιμάζεται και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Θα ακολουθήσει κλινική δοκιμή της εξενατίδης σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με Πάρκινσον, για να διερευνηθεί η ασφάλειά της και κατά πόσο όντως μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών σε βάθος χρόνου. Οι παρενέργειες του φαρμάκου μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι απλώς στομαχικές διαταραχές και απώλεια βάρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα